Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı 500 ML Teneke
Hasat Tarihi | Aralık |
Sıkım (Üretim) Metodu | Soğuk Sıkım |
Asit Oranı | 0,8% Max. |
Hasat Edildiği Bahçe | Çardaktepe - Ayvalık |
Özelliği | Tek Bahçe Zeytinyağı |
İyi Tarım Uygulamaları | Uygulanıyor |
Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı, 4 kuşaktır ailemize ait olan ve yıl içerisinde sürekli bakımı yapılan zeytin bahçelerimizin Ayvalık zeytin çeşidinden elde edilir. Bu özel zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler tek bir bahçeden gelmektedir. Bu sebepten "Tek Bahçe" Zeytinyağı denir. Tek bir bölge elde edilmiş natürel sızma zeytinyağı bölgesine has aromaca zengindir.
Aralık ayında zeytin toplamaya en uygun ve özel yöntemlerle, zeytinler alacadan, mordan siyaha dönerken ya da siyah iken, toplanır. Zeytinin renginin alacalı yani mor bir renkten siyaha dönmesi ya da artık tamamen kararmaya başlaması zeytinin iyice olgunlaştığı ve yağlandığı anlamına gelir.
Toplanan zeytinler, vakit kaybetmeden aynı gün içerisinde Soğuk Sıkım (Cold Press) yöntemiyle, aileye ait üretim tesisinde sıkılıp, bunlardan asit ve peroksit oranı düşük Natürel Sızma Zeytinyağı elde edilir. Soğuk sıkım hakkında daha detaylı bilgi için Soğuk Sıkım Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Üretim işlemi tamamlandıktan sonra, Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı özel krom tanklarda depolanır. Bu tanklar klimalı depolarda bulunurlar. Bu sayede, yağın olabildiğince ilk günkü tazeliği korunmaya çalışılır.
Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı, doğal bir meyve suyu özelliklerinde olup, içindeki zeytin parçacıklarını ve onun bıraktıkları tortulardan hoşlanmayan ve berrak rengini görmek isteyenler için filtre edilir.
Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağının oleik asit cinsinden serbest yağ asitlik değeri; 0,8 Max. olup, gırtlağı yormadan akan ipeksi kayganlığı ve meyvemsiliği ile, zeytuni (olgun zeytin) aroma tadındadır. Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağında olgun zeytin tadı ile çimen kokusu ve olgun meyve kokusu hissedilir. Ayrıca hafif yani kadifemsi acılık ve orta yakıcılığı ile, ipeksi ve yumuşak bir akıcılığı (kayganlığı) sayesinde, damakta daha dengeli tatları tercih edenler için uygundur. Zeytin artık olgunlaştığı için diğer zeytinyağlarımıza göre hissedilen meyvemsi acılık ve yakarlık Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağında daha az hissedilir.
Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı, tüm sıcak ve soğuk yemeklerde rahatlıkla kullanılır. Dolayısıyla pişirilen ve çiğ yenen tüm yiyeceklerde kullanabilirsiniz. Pişirilen yemeklerde, başlangıçta az kullanıp, yemeğin pişmesine yakın ve piştikten sonra ekleyerek, Ayvalık Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağının besin değerlerinden ve duyusal özelliklerinden daha fazla yararlanabilirsiniz.