Sıkça Sorulan Sorular
Zeytin ve Zeytinyağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zeytinyağının Üretimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Soğuk Sıkım Zeytinyağı nedir?
Çekirdeği ile beraber ezilen zeytinden zeytin püresi yani hamuru elde edilir. Zeytin hamurunun sıcaklığının 27C'nin altında gerçekleşen malaksasyon işlemi (zeytin hamurunun yoğrulması işlemidir) ile elde edilen zeytinyağına Soğuk Sıkım Zeytinyağı denir. Soğuk sıkım zeytinyağı, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlar. Aynı zamanda zeytinin sahip olduğu oleik bileşenleri korumayı ve zeytinyağına geçmesini mümkün kılar.
Taş baskı zeytinyağı nedir?
Taş baskı, zeytinyağının sıkılmasında kullanılan eski üretim tekniğidir. Basitçe ağır taşların arasında zeytinlerin hamur haline getirilip sıkılıp zeytinyağı elde edilmesidir. Çok eskiden eşek ya da beygirlerin döndürdüğü silindirik ve dikey konumdaki ağır taşların arasında zeytinler havuzda ezilirdi. Ezilen zeytinler püre yani hamur haline gelir. Hamur haline gelmiş olan zeytinler çuvallar içine doldurulup, üzerine sıcak su dökülürdü. İnsanlar ayakları ile bu çuval içerisindeki hamuru ezerdiler. Son olarak, elden edilen yağ ve karasu ayrıştırılırdı. Tabi günümüz şartlarında ne insanlar çuvalları ayakları ile eziyorlar, ne de beygirler taşları döndürüyor. Günümüzde, taşlar arasında ezilip hamur haline getirilen zeytin hamur çuvallar içine konup presleme makinasına yerleştiriliyor. Preslenen çuvallardan çıkan zeytinyağı ve karasu ayrıştırılıyor. Ancak taş baskı yönteminde zeytinyağı, hem sıcak su hem de hava yani oksijen ile temas ediyor.
Zeytinyağının Çeşitleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Erken Hasat ile Olgun Hasat arasındaki fark nedir?
Erken hasat zeytinyağı, Eylül sonundan Kasım ayı başına kadarki olan dönemde hasat edilen yemyeşil zeytinlerden elde edilen zeytinyağıdır. Olgun hasat ise Kasım ayı ortasından Şubat ayı sonuna kadar olan dönemde hasat edilen siyahlaşmaya başlayan ya da siyah zeytinlerden elde edilen zeytinyağıdır.
Erken hasat zeytinyağı antioksidan, fenolik bilşenleri ve E Vitamini yoğun olarak içerir. Bundan dolayı tadında yoğun meyvemsilik, acılık ve yakıcılık hissedilir. Olgun hasat zeytinyağının tadı ise daha yumuşak ve hafiftir. Dolayısıyla zeytinyağında daha hafif tatları tercih edenler için olgun hasat zeytinyağı daha uygundur.
Riviera zeytinyağı nedir?
Serbest yağ asitliği çok yüksek olan ve duyusal özellikleri bakımından olumsuz olan zeytinyağları ham (rafinajlık) zeytinyağı olarak ayrılır. Fiziksel rafinajdan yani ısıl işlemden geçirilen zeytinyağının serbest yağ asitliği ve diğer olumsuz özellik sorunları giderilir. Rafine zeytinyağı tat ve koku açısından nötrdür. Bu sebepten içerisine belirli bir oranda natürel sızma zeytinyağı eklenir. Bu şekilde elde edilen zeytinyağı rivieradır ve daha çok kızartma ile yüksek ateşte pişen yemekler için tavsiye edilir. Riviera ile natürel sızma zeytinyağı arasındaki en büyük fark ise rivieranın ısıl işlemden geçerken natürel sızma zeytinyağının sadece mekanik ve fiziksel işlemlerden geçerek direkt meyvenin suyundan elde edilmesidir. Biz riviera zeytinyağı üretmiyoruz.
Zeytinyağının Kullanımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zeytinyağı kızartmalarda kullanılır mı?
Öncelikle sağlık açısından kızartmayı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zeytinyağı yüksek ısıya dayanaklıdır ve kritik sıcaklık derecesi 210dur. Diğer yağlara baktığımızda ise, bu oran tereyağında 110, margarinde 150, ayçiçek ve soya yağında 170, yerfıstığı yağı için 220 ve palm yağı için ise 240dur. Evde yapılan kızartmaların 200 dereceden fazla sıcaklıkta yapılmayacağını düşünerek, zeytinyağının bu alternatifler içerisinde en sağlıklı alternatif olduğunu söyleyebiliriz.
Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde zeytinyağı kullanabilir miyim?
Tahmin edebileceğiniz üzere bizlerin evinde zeytinyağı dışında başka hiçbir yağ yok. Dolayısıyla pişen tüm yemekler, sıcak ya da soğuk fark etmeksizin, zeytinyağı ile pişirilir. Özellikle yemeklerde zeytinyağın baskın kokusunu tercih etmeyenler için daha akıcı ve ipeksi bir yapıya sahip Kuzey Ege ve Ayvalık zeytinyağlarını tavsiye ederiz.
Kaliteli Zeytinyağı için Sıkça Sorulan Sorular
Zeytinyağının tadını etkileyen etmenler nelerdir? Yetiştiği bölge zeytinyağının tadını etikler mi?
Sıkılan zeytinin çeşidi, ağacın yetiştiği bölgenin ile toprağın yapısı, değişen güneşlenme süresi, rüzgar, yağmur ile nispi nem zeytinyağının kimyasal bileşimin oluşmasında etkili olduğunu araştırmalar göstermektedir. Güney bölgelerde, daha yoğun sıcaklık ile daha kıvamlı bir zeytinyağı elde edilirken, daha yoğun yağışların ve rüzgarların etkili olduğu kuzey bölgelerde ise daha akıcı zeytinyağı elde edilir.
Aynı bölge içerisinde bile, mesela Kuzey Ege'de, daha ağır toprağın hakim olduğu Havran'da elde edilen zeytinyağı, hafif çakıllı toprağa sahip Ayvalık zeytinyağından tat ve koku açısından farklılık gösterir.
Gerçek zeytinyağı donar mı? Donması bir kalite göstergesi midir?
Zeytinyağı +4C'de önce kristalleşmeye ve sonrasında donmaya başlar. Ancak bu bir kalite göstergesi değildir. Çünkü donup donmamasını ya da hangi derecede donduğunu zeytinin cinsi, zeytinin yetiştiği toprağın özellikleri gibi konulara bağlıdır.
Kaliteli zeytinyağı renginden anlaşılır mı? Renk bir kalite kriteri midir?
Zeytinyağının rengi kesinlikle zeytinin cinsi, yetiştiği toprağın ve bölgenin özelliklerine göre değişir. Dolayısıyla rengine bakıp gerçek zeytinyağı olup olmadığını anlayamayız. Ancak satış noktalarında uzun süre güneş ve ışığa maruz kalan zeytinyağlarının renginde değişme olur. Satın alırken koyu renk cam şişe ya da teneke tercih etmemiz daha sağlıklıdır.
En iyi ve kaliteli zeytinyağı hangisidir?
İyi şartlarda ve gerekli analizlerin yapıldığını varsayarak, en iyisi sizin damak tadınıza en çok hitap edendir. Sonuçta bu ürünü tüketecek olan sizsiniz. Bazıları yoğun aroma severken, bazılar ise daha hafif tatlar tercih etmektedir. Dolayısıyla kendi damak tadınıza hitap edeni seçmenizde fayda var.
Zeytinyağında tağşiş nedir? Tağşiş tüketici tarafından anlaşılabilir mi?
Ürünlerin temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata tamamen aykırı olarak çıkarılmasına veya bir bölümünün değiştirilmesine veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o maddenin yerine aynı maddeymiş gibi katılmasına tağşiş denir. Tağşiş maalesef tüketici tarafından kolayca anlaşılmaz. Marka bu noktada bir güvencedir. Tercih edeceğiniz markaları araştırın ve içinize sinenleri kullanın. Tabi damak tadınıza da hitap etmesi şartıyla...
Zeytinyağının Saklama Şartları için Sıkça Sorulan Sorular
Zeytinyağının saklama koşulları nelerdir?
Isı, ışık, nem ve oksijen zeytinyağının kalitesini olumsuz etkiler. Satın aldıktan sonra, oksijen almayacak şekilde ağzı kapalı teneke veya cam ambalaj içerisinde, güneş görmeyen, karanlık alanlarda, nemden uzak bir şekilde zeytin ve zeytinyağınızı muhafaza edin. Bu şekilde ürününüz son tüketim tarihine kadar tazeliğini koruyacaktır.
Zeytinyağının raf ömrü nedir?
Zeytinyağının raf ömrü, doğru ve iyi şartlarda saklanması şartıyla, yirmi dört aydır. Tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra kalite ve tat ile kokusunda azalma olurken, insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir duruma sebep olmaz. Ancak biz ürünlerinizi satın alırken on iki aylık olarak düşünmenizi ve yeni hasatta taze üretilen ürünlerden almanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle yazın zeytinyağı satın alırken Ekim ayında yeni hasat zeytinyağını elde edileceğini göz önünde bulundurmak lazım.
Zeytinyağını Satın Alırken Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zeytinyağını satın alırken nelere dikkat etmek lazım?
Zeytinyağının, kalitesini koruyabilmesi için, mutlaka teneke ve cam ambalajda olmasını tavsiye ediyoruz. Hangi senenin hasadından elde edildiğine de dikkat etmek lazım. Son olarak yine güveneceğiniz üreticilerden ürünlerinizi almanızı tavsiye ederiz.
Sizin sorunuz "Sıkça sorulan sorular" bölümünde yok ise, bizimle irtibata geçin.