Polifenol Nedir? Polifenollü Zeytinyağı Ne Demektir?
Doğal beslenmeye yönelimin artmasıyla beraber polifenol ve polifenollü zeytinyağını daha sık duyar olduk. Peki Polifenollü Zeytinyağı ne demektir? Neden polifenollü zeytinyağı diyoruz?
Polifenol Nedir?
Son dönemde beslenme söz konusu olunca, en çok duyduğumuz ve konuştuğumuz konulardan biri de "Polifenoller”. Peki polifenol nedir? Neden önemlidir? Zeytinyağı polifenol açısından zengin midir?
Polifenol her molekülde bulunan birden fazla fenol grubunun birleşimi sonucu oluşan bir bileşiktir. Genel olarak bitkilerde bulunur. Bitkilerde doğal olarak bulunan polifenoller, onlara renk verir. Örnek olarak, sonbaharda yapraklarını döken ağaçların yaprak renklerinin sarı oluşu polifenol yüzündendir.
Polifenol, bitkilerde fotosentez sonucu doğal olarak ortaya çıkan ve insan sağlığı için önemli bir bileşendir. Uzun süre güneş alan ve toprağında daha az su bulunan zeytin ağacı ile olgunlaşmamış zeytinde daha yüksek miktarda polifenol bulunur. Polifenollü zeytinyağı daha kaliteli zeytinyağıdır.
Polifenoller, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bu fayda ise içinde bulunan antioksidan özelliğindendir. Hücrelerin dış etkenlerden korunması ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmeleri için antioksidan son derece önemlidir.
En yüksek polifenol hangi besinlerde bulunur?
Natürel sızma zeytinyağı polifenoller açısından zengindir ve antioksidan özelliği, polifenollerle bağlantılıdır. Bu sebepten polifenollü zeytinyağı ile daha sık karşılaşıyoruz. Zeytinyağında 36 çeşit polifenol bulunur. Her birinin de sağlık açısından faydası farklıdır. Bu arada natürel zeytinyağının hiçbir kimyasal işlemden geçmeden sadece fiziksel yöntemlerle üretildiğini hatırlamakta fayda var.
Dünyada önemli oranda polifenol içeren bitkiler mevcuttur. Antioksidan özelliğinden yararlanmak için insanlar polifenol içeren bitkileri besin yoluyla alabilirler. Natürel sızma zeytinyağının yanı sıra, önemli oranda polifenol içeren bitkiler arasında kuş üzümü, böğürtlen, ahududu, çilek, baklagiller, yer fıstığı, yeşil çay, kakao, erik, armut, kiraz, nar, üzüm, elma, portakal gibi meyveler ile brokoli, lahana, maydanoz, soğan gibi sebzeleri sayabiliriz.
Ayvada İlk Mahsul Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı ile İyi Beslen İyi Yaşa
Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.