Zeytinyağını çok seviyoruz. Kahvaltılarımızda ve yemeklerimizde severek kullanıyoruz. Ancak belli konularda yanlış bilgilerimiz olabiliyor. Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir? Hep beraber göz atalım mı?
Zeytinyağı ile Kızartma Yapılır mı?
Herhalde zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar arasından en meşhuru budur :) Öncelikle sağlık açısından kızartma yemenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zeytinyağı yüksek ısıya dayanaklıdır ve kritik sıcaklık derecesi 210° C'dur. Diğer yağlara baktığımızda ise, bu oran tereyağında 110° C, margarinde 150° C, ayçiçek ve soya yağında 170° C, yerfıstığı yağı için 220° C ve palm yağı için ise 240° C'dur. Evde yapılan kızartmaların 200° C dereceden fazla sıcaklıkta yapılmayacağını düşünerek, zeytinyağının bu seçenekler arasında en sağlıklı alternatif olduğunu söyleyebiliriz.
Hakiki Zeytinyağı Buzdolabında Donar mı?
Zeytinyağı +4° C'de önce kristalleşmeye ve sonrasında donmaya başlar. Tekrar çözülmeye başladığında ise kalitesinden bir şey kaybetmez. Hemen hemen tüm zeytinyağları soğuk bir ortamda önce kristalleşmeye ve sonrasında donmaya başlar.
Ancak zeytinyağının donup donmaması bir kalite göstergesi değildir; bu da zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlardandır. Çünkü donup donmamasını ya da hangi derecede donduğunu zeytinin cinsi, zeytinin yetiştiği toprağın özellikleri gibi konulara bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlamamızı sağlayacak ev ortamında yapılabilecek, basit bir test yoktur.
Hakiki Zeytinyağı Hangi Renk Olmalıdır?
Zeytinyağı ne kadar koyu renkte ve ne kadar yeşil olursa o kadar kalitelidir görüşü de yine zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar arasından en popülerinden biridir:)
Zeytinyağının renginin kalitesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Zeytinyağı sarı/altın renginden yeşile kadar değişebilir. Renk tonu, yetiştirme koşulları, zeytin türü ve hasat zamanı gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Zeytinyağının rengi kesinlikle zeytinin cinsi, yetiştiği toprağın ve bölgenin özelliklerine göre değişir. Dolayısıyla rengine bakıp hakiki zeytinyağı olup olmadığını anlayamayız. Hatta uluslararası tadım yarışmalarında rengin tadım yapacak olan jürinin veya degüstasyon yapan kişilerin görüşünü etkilememesi açısından koyu renkte tadım bardağı kullanılır.
Önemli bir nokta da satış noktalarında uzun süre güneş ve ışığa maruz kalan zeytinyağlarının renginde değişme olur. Satın alırken koyu renk cam şişe ya da tenekede, iyi şartlarda muhafaza edilen zeytinyağını tercih etmemiz daha sağlıklıdır.
Zeytinyağının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sadece tadım yaparak zeytinyağının kalitesi anlaşılır zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlardandır. Maalesef diğer ürünlerde olduğu gibi, zeytinyağında tağşişe rastlanabiliyor. Ürünlerin temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata tamamen aykırı olarak çıkarılmasına veya bir bölümünün değiştirilmesine veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o maddenin yerine aynı maddeymiş gibi katılmasına tağşiş denir. Tağşiş maalesef tüketici tarafından kolayca anlaşılmaz. Marka bu noktada bir güvencedir. Tercih edeceğiniz markayı araştırın ve içinize sineni kullanın. Tabi damak tadınıza da hitap etmesi şartıyla...
Hakiki Zeytinyağının Kokusu Nasıl Olmalıdır?
Zeytinyağı mis gibi zeytin kokmalıdır da yine zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlardandır. Zeytinyağı hasat edildiği ağacın yetiştiği toprağın etrafında yetişen bitki türlerinden etkilenir ve de bu şekilde farklı tatların da olması zeytinyağının kalitesi açısından önemlidir. Zeytinyağının küf, şarabımsı ekşi kokuları olmamalıdır. Öte yandan domates, enginar gibi kokuların olması önemli olumlu kriterdir.
Zeytinyağı Neden Acıdır?
Zeytinyağının tadı ne kadar acı ise asit seviyesinin o kadar yüksek olduğu zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlardandır. Acın tadın asitlik seviyesi ile alakalı değildir. Zeytinyağının acılığın sebeplerinden bir tanesi, içerisindeki sağlığımız için faydalı olan polifenol adındaki doğal bileşendir. Zeytinyağını yerken genizde hafif bir yakarlık ve acılık hissetmeniz zeytinyağının kalitesi açısından önemlidir.
Öte yandan son dönemde polifenol konusunun önem kazanmasıyla, bu sefer de zeytinyağı ne kadar acı ise o kadar kalitelidir demek zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlardandır. Zeytinyağı içerisindeki polifenol seviyesi sadece laboratuvar ortamında tespit edilir. Dolayısıyla zeytinyağının genizde yoğun acılık bırakması sizi yanıltmasın. Bu acılığın sebebi, laboratuvar ortamında test yapılmadan kesin olarak zeytinyağının içeriğindeki polifenol seviyesine bağlanamaz.
Şarap gibi zeytinyağı da yıllandıkça daha iyi hale gelir
Zeytinyağları, onları çok dayanıklı kılan oleik asit ve küçük bileşikler açısından zengindir. Ancak şaraptan farklı olarak, zeytinyağı yıllandıkça zeytinyağının aroması ve tadı zamanla kaybolur. Zeytinyağının kalitesindeki bozulma ısı, oksijen ve ışığa maruz kalmayla hızlanır. Bu sebepten zeytinyağının nasıl üretildiği kadar evde ya da üretim tesisinde nasıl muhafaza edildiği de bir o kadar önemlidir. Biz bu sebepten zeytinyağını tüm yıl boyunca özel iklimlendirilmiş depoda, krom tanklarda muhafaza ediyoruz. Siz de zeytinyağını nasıl saklanacağınızı merak ediyorsanız, "Zeytinyağı satın alındıktan sonra nasıl saklanır?" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Natürel sızma zeytinyağı yalnızca soğuk veya çiğ kullanım içindir
Popüler inanışın aksine, natürel sızma zeytinyağı da dahil olmak üzere her çeşit zeytinyağı her türlü yemek pişirmek için uygundur. Natürel sızma zeytinyağının dumanlanma noktası evde yemek pişirmek ve kızartma yapmak için yeterince yüksektir. Ayrıca son araştırmalar natürel sızma zeytinyağının en dayanıklı yemeklik yağ olduğunu göstermiştir. Bu araştırmalar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, "Natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirmek neden daha sağlıklı?" ve "Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı?" başlıklı blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir başlıklı yazımızı beğendiyseniz takipte kalın. Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar başlıklı yazılarımıza devam edeceğiz.
Ayvada Erken Hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı ile yemeklerinizin lezzeti bambaşka!
Ayvalık'ın bereketli topraklarında bulunan asırlık zeytin ağaçlarımızdan toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor, yemeklerinize lezzet katıyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.