Polifenol Nedir? Neden Polifenollü Zeytinyağı Tüketmeliyim?

27-03-2022 12:27
Polifenol Nedir? Neden Polifenollü Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Öncelikle Polifenol nedir? Polifenol her molekülde bulunan birden fazla fenol grubunun birleşimi sonucu oluşan bir bileşiktir. Genel olarak bitkilerde bulunur. Bitkilerde doğal olarak bulunan polifenoller, onlara renk verir. Örnek olarak, sonbaharda yapraklarını döken ağaçların yaprak renklerinin sarı oluşu polifenol yüzündendir.


Polifenoller, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bu fayda içinde bulunan antioksidan özelliğindendir. Hücrelerin dış etkenlerden korunması ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmeleri için antioksidan son derece önemlidir. Kısacası polifenoller bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek verirler.

 

Şimdi yüksek polifenollü zeytinyağı nedir?

Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı polifenoller açısından zengindir. Zeytinyağının antioksidan özelliği, polifenollerle bağlantılıdır. Zeytinin malaksasyon dediğimiz yoğrulma işlemi sırasında sadece zeytine özgü olan bazı polifenoller açığa çıkar. Soğuk sıkım yöntemi, zeytinin sahip olduğu oleik bileşenleri korumayı ve zeytinyağına geçmesini mümkün kılar. Natürel zeytinyağının hiçbir kimyasal işlemden geçmeden sadece fiziksel yöntemlerle üretildiğini hatırlamakta fayda var.

Örneğin, antioksidan ve antienflamatuar özelliği ile bilinen "Oleuropein" ve "Oleocanthal" isimli fenolik bileşenler sadece zeytinyağında bulunur. Bunların yanı sıra, zeytinyağında 30'dan fazla polifenol bulunur. Her birinin sağlık açısından faydası farklıdır.

 

Peki satın aldığım zeytinyağının polifenol seviyesi ne olmalıdır?

Zeytinyağındaki polifenol seviyesi hem üretim şekline, hem zeytin ağacının yaşına hem de zeytin çeşidine göre değişiklik gösterir. Zeytini ne kadar yeşilken sıkarsanız, zeytin çeşidine bağlı olarak, o kadar yüksek polifenollü zeytinyağı elde edersiniz. Kaliteli bir zeytinyağı minimum 130mg/L polifenol içermelidir.

Ancak bazı üreticiler üretim esnasında zeytinyağının polifenol değerini yükseltmek için zeytin yaprağı ekliyorlar. Bu zeytinyağının tadının daha acı olmasına ve genizde daha yakarlı tat almanıza sebep olabilir. Yanlız dikkat edelim, yüksek acılığa ve yakarlığa sahip zeytinyağı mutlaka kaliteli ya da polifenollü zeytinyağıdır diye bir kural yok. Zeytinyağında kalitenin sırrı ya da başka bir deyişle kaliteli zeytinyağının özelliği, zeytinyağının meyvemsiliği, acılığı ve yakarlığının dengeli seviyede olmasıdır.

 

Polifenoller zeytinyağının tadını etkiler mi?

Yüksek polifenollü zeytinyağında duyusal özellikler daha yoğun ya da keskin olabilir. Bu zeytinyağında bulunan polifenolün türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Mesela oleuropein, genizde acı bir tat hissetmenize; "oleacein" ise biberimsi keskin bir lezzet alınmasına neden olabilir.

Zeytinyağının polifenol değerinin yüksek olup olmadığını duyusal analizlerle anlamak mümkün değildir. Mutlaka laboratuvar ortamında analiz yapılması gerekir. Dolayısıyla zeytinyağının tadının keskin olması ya da genizde yoğun acılık bırakması sizi yanıltmasın. Bunun sebebi, laboratuvar ortamında test yapılmadan, direkt olarak zeytinyağının içerisindeki polifenol seviyesine bağlanamaz.

 

Yüksek polifenollü zeytinyağı nasıl kullanılır?

Yüksek polifenollü zeytinyağı hem sıcak hem de soğuk yemeklerde rahatlıkla kullanılır. Zengin içeriğine bağlı sayısız faydasından dolayı, yüksel polifenollü zeytinyağının soğuk tüketilmesi tavsiye edilse de, polifenollü zeytinyağının kullanım şekli size bağlıdır.




Yüksek polifenollü Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Soğuk Sıkım Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin. 

Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma zeytinyağı, hasadın ilk süzülen, en özel erken hasat natürel sızma zeytinyağlarındandır. Hasat zamanı Ekim ayıdır. Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım natürel sızma zeytinyağı, hasadın ilk zamanlarında toplanan yemyeşil zeytinlerden elde edilir. 4 kuşaktır ailemize ait olan ve bakımını ailemizin kendisinin yaptığı zeytinliklerde, zeytinler asırlık ağaçlardan elle toplanır. Bu özel erken hasat sızma zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler tek bir bahçeden gelir. Bu sebepten Tek Bahçe zeytinyağı da denir. Toplanan zeytinler en geç 4 saat içerisinde Soğuk sıkım (cold press) yöntemi ile ailemize ait üretim tesisimizde sıkılır. Sıkımdan sonra Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma zeytinyağı, özel iklimlendirilmiş depodaki krom tanklarımızda saklanır. Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma zeytinyağı, oleik asit cinsinden serbest yağ asitlik değeri 0,5 Max olup, çok taze sıkılmış zeytin ve enginar tadı ile kadifemsi acılık ve yakıcılık hislerini barındırır. Meyvemsi aroması çok yüksek ve dolgun hacimlidir. Yoğun olarak içerdiği antioksidan, fenolik bileşen ve E-vitamini nedeniyle, zeytinyağında yoğun meyvemsilik, acılık ve yakıcılık arayanlar için ideal bir zeytinyağıdır. 
 
İlk Mahsul Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağının filtreli ve filtre edilmemiş olmak üzere iki ayrı çeşidi var.  Zeytinyağında bulunan posa sevmeyenler de İlk Mahsul Filtreli Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını tercih edebilirler. İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, hem sıcak hem de soğuk yemeklerde rahatlıkla kullanılır, yemeklerinize güzel bir lezzet katar.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.