İyi pazarlar Zeytinyağı severler! Bugün sizlerle İsviçre'nin çok meşhur ve geleneksel bir yemeğini paylaşacağım: Patates ile hazırlanan Röşti Tarifi. Neden Röşti diyebilirsiniz? Ancak biz bu tarife kendi yorumumuzu da katıp daha Ege Mutfağına uygun hale getiriyoruz. Son derece pratik bir tarif dilerseniz siz de hemen evinizde deneyebilirsiniz. Tarifimiz 3-4 kişiliktir.
- 1 çay kaşığı pul kırmızı biber (isteğe göre)
Röştinin Hazırlanışı:
Öncelikle patatesleri soyup oda sıcaklığındaki suda 10-12 dk haşlayalım. Haşladıktan sonra bir kağıt peçete üstüne alıp 5-10 dk iyice soğumalarını bekleyelim. Soğuduktan sonra 1 gece boyunca buzdolabında bekletelim. Patates nişasta içerdiğinden dolayı bunu yapmazsanız, rendelediğiniz patatesler birbirine yapışıp içi daha püre tadında olacaktır. Ama ben 1 gün bekleyemem diyenlerdenseniz direkt hemen rendeleme aşamasına geçebilirsiniz. Açıkçası bunu da denedik ve fena da olmuyor.
Patatesler bir gece dolapta bekledikten sonra dolaptan alıp onları rendeleyin. Rendenin iri olan tarafını mutlaka kullanın. Ya da varsa bir mutfak robotu ile yapabilirsiniz. Bu şekilde daha kolay oluyor. Yine tabi mutfak robotunun iri rende bıçağını kullanın. Rendeledikten sonra içine tuz ve karabiber ekleyip elinizle karıştırın. Dilerseniz kırmızı biber de ekleyebilirsiniz. Ancak ben çok sevmeme rağmen röşti tarifinde kırmızı biber kullanmayı tercih etmiyorum.
Aslında özel röşti tavaları var. Ancak siz bizde yaygın kullanılan çiftli balık tavalarından kullanabilirsiniz. Ya da evinizde böyle bir tava yoksa klasik bir tava da kullanabilirsiniz. Tavaya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını sürüp iyice yayın. Zeytinyağını bol kullanmanız patatesin iyi kızarması açısından önemli. Tarifin orijinalinde natürel sızma zeytinyağı yerine 2 yemek kaşığı tereyağı kullanılır. Tarifi orijinal şekli ile yapmak istiyorum derseniz o zaman tereyağı kullanın. Yağladığınız tavaya da patatesleri koyup iyice yayın. Üstüne kürekle bastırarak iyice sıkışmasını sağlayın.
Tavayı kısık ateşte saat yönünde çevirerek 9-10 dakika kadar tüm yüzeyini pişirin. Bir yüzü piştikten sonra diğer tavayı aynı şekilde yağlayıp patatesin pişen yüzü üste gelecek şekilde patatesi diğer tavaya aktarın. 2. bir tavanız yoksa geniş bir tabakla da aynı işlemi yapabilirsiniz.
Diğer yüzü de 9-10 dakika kadar pişirdikten sonra röştiniz servise hazır. Balık ya da et yemeklerinizin yanında röştiyi sevdiklerinize sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Ayvada Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı ile yemeklerinize Ege ile Doğanın Aşkını Katın.
Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.
Röşti tarifimizin detaylarına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.