Fırında Zeytinyağlı Sakız Kabağı Yemeği Tarifi
23-06-2022
10:24
Fırında Sakız Kabağı Yemeği Tarifi
Eğer kabak yemeklerine meraklı iseniz bu tarifimize bayılacaksınız. Hem çok lezzetli hem de çok hafif. Ayrıca kabak yemekleri arasında hazırlaması en pratik olanlardan. Yazın kolayca hazırlayacağınız tarifleriniz arasında yerini hemen alacağına eminim.
Fırında Sakız Kabağı Yemeği Tarifi için Malzemeler
- 1 /2 kg sakız kabağı (yaklaşık 14-15 adet sakız kabağı)
- 2 büyük boy domates
- 100 ml natürel sızma zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 150 g rende peynir
- 1/2 çay tuz
- 1/2 çay karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 2 büyük boy domates
- 100 ml natürel sızma zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 150 g rende peynir
- 1/2 çay tuz
- 1/2 çay karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1/2 çay kaşığı zahter (isteğe bağlı)
- 1 adet küp şeker
- 2 adet yeşil sivri biber
- 2 adet yeşil sivri biber
Fırında Sakız Kabağı Yemeği Tarifinin Hazırlanışı
Sakız kabağının ucunda çiçeği duruyorsa kesin. Ayrıca sakız kabağının iki ucunun tepesini kesin. Kabakları yıkayın. Ayrı büyük bir tencereye su koyun. Sakız kabağının haşlanması için su koyduğunuz tencereye ilave edin. Yaklaşık 10-15 dakika sakız kabağını orta ateşte haşlayın. Kabakları çok haşlamanıza gerek yok. Zaten tekrar fırında da pişireceksiniz.
Bu sırada domateslerinizi rendeleyin. Sarımsağınızı domatesin içerisine ezin. Sivri yeşil biberlerinizin içini temizleyip ince ince doğrayın. Ayrı küçük bir tencereye Ayvada natürel sızma zeytinyağını ilave edin. Üzerine biber, domates, küp şeker, tuz, karabiber ve diğer baharatları ilave edin. Domates sosunu kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.
Haşlanan kabakların önce suyunu süzün ve kabakları bir kenarda soğumaya bırakın. Kabaklar iyice soğuduktan sonra ortadan ikiye kesip iki eşit parçaya bölün. Önceden natürel sızma zeytinyağı ile yağladığınız bir payreks tabağa kesilmiş kabak dilimlerini yerleştirin. Üzerine domates sosunu döküp o şekilde 200 derecede fırına verin. Yaklaşık 15-20 dakika kadar fırında pişirin. Fırından kabakları çıkartıp rende peyniri üzerine serpin. Tekrar kabakları fırına verin ve bir 10 dakika daha fırında kabaklarınızı peynirle beraber pişirin. Afiyet olsun. Eğer Fırında Sakız Kabağı Yemeği tarifimizi beğendiyseniz, mutlaka Zeytinyağlı Baklalı Sakız Enginar tarifimizi de deneyin. Pişman olmayacaksınız.
Fırında Zeytinyağlı Sakız Kabağı Yemeği Tarifi için Püf noktası
- Önce kabakları biraz fırında pişirin. Sonrasında peyniri kabakların üzerine ekleyin ki peynir çok eriyip kıtır hale gelmesin.
- Hazırladığınız domates sosunu ayrıca kabak ve patlıcan kızartmalarında da kullanabilirsiniz.
- Ayrıca tat vermesi açısından mutlaka domates sosuna bir adet küp şekeri ilave edin. Tadına ne kadar lezzet kattığını göreceksiniz. Ben bu arada zeytinyağlı yemeklerin domates sosuna mutlaka bir küp kesme şeker koyarım.
- Kabağın üzerine biz Ayvalık'ın meşhur sepet peynirini rendeleyip kullandık. Sepet peyniri kabağa çok yakışıyor. Ayvalık'ın Cunda Adasının eşsiz lezzeti Sepet peyniri aynı zamanda Kelle Peyniri olarak da bilinir. Sepet peyniri geleneksel yöntemlerle inek sütünden elde edilir. Sepet peyniri az tuzlu bir tada sahiptir. Rende peynir olarak bizim çok sevdiğimiz peynirlerdendir. Ancak sepet peyniri Ayvalık'ta çok yaygın olsa da, her zaman sepet peynirini bulmak mümkün olamayabilir. Herhangi bir rende peynir de kullanabilirsiniz.
Fırında Zeytinyağlı Sakız Kabağı Yemeği Tarifi için Önemli İpucu
Sakız kabağı Ayvalık'ta pazarda, özellikle yazın çok rahat bulunuyor. Ayvalık mutfağımızın çok sevilen sebzelerinden bir tanesi. Sadece domates soslu değil, haşlayıp natürel sızma zeytinyağı ile soslayıp salata yerine de ya da salatada veya Ege otlarının yanında garnitür olarak da tercih ediyoruz.
Sakız kabağı bulamıyorsanız, normal büyüklükte kabak da kullanabilirsiniz.
Yemeklerinize Ayvada Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağı ile lezzet katın.
Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağını kullanabilirsiniz.