Ağızda Dağılan Margarinsiz Portakallı Kurabiye Tarifi
Eskiden, ailemiz taş baskı yöntemi ile zeytinyağı elde ederken, zeytin sıkım döneminin bitmeden hemen evvel, sıkım taşlarının temizliği için portakal kullanılırdı. Sıkım yapılan taşlardan zeytin kalıntılarının temizlenmesi için taşlar portakal ile iyice ovulurdu. Bu sebepten taş baskı yöntemi ile elde ettiğimiz en son zeytinyağı, mis gibi zeytin aromasının yanında yoğun bir portakal aroması da içerirdi. Bu portakallı zeytinyağı ise saklanır, mutfakta inanılmaz marifeti olan büyük büyükannemizin çeşitli tariflerinde özellikle kullanılırdı.
Buram buram portakal ve zeytin kokan Ayvada Portakallı zeytinyağı ailemizin nesilden nesle aktarılan yemek tariflerinin en geleneksel sırrıdır. Büyük büyükannemizin ve daha sonra babaannemin bu portakallı zeytinyağı ile bize kek ve kurabiye pişirirlerdi. Tabi bu buram buram portakal aromalı kek ve kurabiyelerin ise tadına doyum olmazdı. Hala mutfağımızdan gelen mis gibi portakallı kurabiyenin kokularını hatırlarım. Her hasat sonu mutlaka büyükannelerimiz tarafından bu portakallı kurabiyelerden hazırlanır, hasatın bitişini kutlarken yenirdi. Size aşağıda büyük büyükannemiz zamanından beri yediğimiz ve çok sevdiğimiz Portakallı Kurabiye tarifini veriyoruz. Ayrıca tarifimiz son derece pratik ve kolay. Hızlıca bir atıştırmalık hazırlamanız gereken durumlarda, 40-45 dakika içerisinde hızlıca sevdiklerinize çok güzel bir lezzet sunabilirsiniz.
Portakallı Kurabiye Tarifi için Malzemeler
3 adet portakal (normal büyüklükte)
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
Portakallı Kurabiyenin Hazırlanışı:
Portakalları iyice yıkadıktan sonra, büyük bir kap içerisinde içi ve dışı da dahil olmak üzere ince ince rendeleyin. Rendelenmiş portakalın üzerine, yumurta, şeker, un, Ayvada portakallı zeytinyağı ve kabartma tozunu ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırıp yoğurun. Hamuru ele yapışan, yumuşak kıvama getirin.
Fırın tepsisinin tabanını iyice Ayvada natürel sızma zeytinyağı ile yağlayın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak tepsiye dizin. Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın. Fırında portakallı kurabiyeleri yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üstleri iyice kabardıktan sonra portakallı kurabiyelerinizi fırından alıp afiyetle yiyin. Margarinsiz, mis gibi zeytinyağı ile hazırladığımız bu tarifi çocuklarınız ve sevdikleriniz ile keyifle paylaşın.
Portakallı Kurabiye Tarifi için Önemli Not:
1- Hamuru tepsiye koymadan evvel ellerinizi zeytinyağı ile hafifçe yağlayabilirsiniz. Böylelikle hamurun elinize sürekli yapışmasını önlersiniz.
2- Portakallı Kurabiye tarifini hazırlarken Ayvada Portakallı zeytinyağı kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak kesinlikle Ayvada Portakallı zeytinyağı bu tarife farklı bir lezzet katıyor.
Ayvada Ayvalık Portakal Çeşnili Zeytinyağı ile Yemeklerinizi Eşsiz Yapın
Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, ailenin kendi üretim tesisinde hiç bekletilmeden soğuk sıkımla sıkılarak elde ediliyor. Yine kendi tesislerinde otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler, 4 kuşaktır sadece ailenin kendisinin baktığı zeytinliklerdeki en iyi Ayvalık zeytinlerinden geliyorlar. Ayvada Portakal Çeşnili Zeytinyağı, portakal ile Ayvalık zeytinlerinin beraber sıkılmasıyla elde ediliyor. Portakal meyvesinin ferahlatıcı tadını hissedeceğiniz Ayvada Portakal Çeşnili Zeytinyağı ile yemeklerinizin lezzeti eşsiz olacak.