Hikayemiz

ayvadanın hikayesi 

Kırım'dan önce Bandırma, sonrasında Ayvalık’a Büyük Göç...

Hikayemiz Faik Giray ile başlıyor. Kırım'daki Giray Hanlığından büyük dedemiz İbrahim Faik ve biraderi Mustafa Kemal Bandırma'ya göç ederler. 1. Dünya Savaşı sırasında Bandırma'da çıkan büyük yangından sonra Ayvalık'a taşınıp zeytincilik işine girdiler. Böylelikle zeytincilik hikayemiz başladı. Kökenlerimizden dolayı Ayvalık'ta hala "Bandırmalılar" olarak biliniriz.

 

İlk aile işletmemiz: Taş baskı ile çalışan fabrikamız

Bu arada Faik Bey taş baskı sistemi ile çalışan ilk aile işletmemizi yani fabrikamızı kurdu. Sadece zeytin yetiştiriciliği değil, üretim konusundaki deneyimimiz büyük dedemizden geliyor. Asırlık lezzetimizin sırlardan bir tanesi kendi tesisimizde üretim yapmamızdır. Bu şekilde zeytinin olgunlaşıp hasat edilmesinden sıkılmasına, depolanmasına kadar tüm süreçleri kendimiz kontrol ediyoruz.

 

14 senelik tek başına Necibe Hanım dönemi

Geçmişten günümüze, bizim hikayemizde, ailemizi kadınları sadece işe destek veren değil, zeytinciliği birebir yapıp bir sonraki kuşağa ulaşmasını sağlayan yapı taşlarıdırlar. 

1953 yılında vefat eden Faik Giray’dan sonra, eşi Necibe Hanım, at üzerinde, 14 sene tüm zeytinliklere kendi baktı, Ayvalık zeytinyağını kendisi üretip sattı. Geçmişten günümüze kesintisiz olarak zeytinyağı ile uğraşan az sayıda ailelerden biriyiz. Hikayemizin bugünlere gelmesinde hiç şüphesiz Necibe Hanım’ın rolü çok büyük. İşletmemizde bugün hala, hem aile hem de ekipteki kadınlar kilit bölümlerde görev yapıyorlar.

 
Taş baskıdan modern sisteme...

Türkiye'nin en eski ve köklü aile işletmelerinden: 1985’ten beri Zeysan

Aile olarak, Türkiye’de zeytinyağı üretimini her zaman daha ileriye götürmeyi kendimize görev edindik. Zeytinyağı oksijen ile temas ettiğinde, özelliklerini ve nefasetini kaybettiğinden, el değmeden üretim yapılan kontinü yani kapalı üretim sistemine geçmeye karar vererek alanımızda yine bir öncülük yaptık.

Faik Bey’in torunu, Faik Giray Yılmaz yani babam 1985 yılında Ayvalık’ın ilk kontinü sistem ile üretim yapan, Zeysan ismini verdiğimiz fabrikamızı kurdu. Aile hikayemizde önemli mihenk taşıdır. Üretimimiz geleneksel yöntemlerden modern sisteme geçti. Günün en modern İtalyan ekipmanları ile soğuk sıkım Ayvalık zeytinyağı elde etmeye başladık. Zamanla depolama sistemi de eski usül olan yarısına kadar toprak içine gömülü lancalardan, ısısı sürekli kontrol edilen modern depolardaki krom tanklara dönüştü. Dördüncü kuşak aile fertleri olarak bizler, zeytinyağı tutkunlarından gelen istek üzerine, Ayvada markası altında, leziz ve düşük asitli Ayvalık zeytinyağını sevenleri ile buluşturuyor, hikayemizi devam ettiriyoruz.

Sürekli araştırıyoruz, okuyoruz, kendimizi geliştiriyoruz...

Aile geleneklerimiz yolumuza ışık tutan en büyük fener. Ancak zeytincilikteki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Zeytin toplamaya, sıkmaya en uygun yöntemleri araştırıyoruz. İtalya'dan getirttiğimiz özel zeytin tentelerini kullanıyoruz. Türkiye'de yaygın kullanılan, ağacı gövdesine titreşim vererek zeytin silkme makinaları yerine, sadece kalın dallara titreşim vererek zeytinin düşmesini sağlayan makinayı kullanıyoruz. Böylelikle uzun vadede ağacın köklerine verebilecek zararları engellemeye çalışıyoruz. Hikayemiz sürekli değişiyor, biz kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

 
Üretimi günün şartlarına uygun yapıp, kaliteyi daha ileriye taşımak en öncelikli görevimizdir. Ancak ailemizde kuşaktan kuşağa geçen eski bilgi ve deneyimin de her şeyin temelini oluşturuyor. Yıl boyunca zeytin ağaçlarının bakımını sürdürüyoruz. Ailemize ait iki bin yıllık zeytin ağaçlarından, düşük peroksit ve dizyem yağ diye tabir edilen çok düşük asit oranlarına sahip kaliteli Ayvalık zeytinyağı elde ediyoruz. Sadece kendi zeytinliklerimizden, elle toplanmış zeytinlerin, hasat edildikten sonra dört saat içerisinde sıkılmasıyla elde edilen lezzetli Ayvalık Zeytinyağımız ile aile geleneğimize, hikayemize devam ediyoruz.

 

 
dort kusaktir asirlik lezzet
 
ayvada-zeytinyaginin-hikayesi-800x1266

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.