Zeytinyağının Rengi Nasıl Olmalı?

Zeytinyağının Rengi Nasıl Olmalı?

Kaliteli zeytinyağının rengi nasıl olmalı, rengi kalitesinde belirleyici bir unsur mudur? Aslında rengine bakarak zeytinyağının kalitesi anlaşılır yaygın düşünce zeytinyağı hakkında bilinen en büyük yanlışlardan biridir. Zeytinyağının rengi kalitesi için geçerli bir kriter değildir. Renginden bağımsız olarak kalitesine karar verilir. Zeytinyağının rengi zeytinin cinsi, hava koşulları, yetiştiği toprak gibi çeşitli faktörlerden etkilenir ve yöreden yöreye, bölgeden bölgeye farklılık gösterir.


Kaliteli Zeytinyağı Ne Renk Olur?

Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hatta Uluslararası Zeytinyağı Konseyi degüstasyon sırasında kullanılan bardakların koyu renk olma şartı getirmiştir. Böylelikle amaç değerlendirme yapan kişinin önyargı göstermeksizin tarafsız görüşlerini bildirmesidir. Dolayısıyla bir zeytinyağının damak tadımıza hitap edip etmediğini anlamak için rengine bakmamız doğru bir kriter değildir; mutlaka o zeytinyağını tatmamız gerekir.

 

Zeytinyağının Rengini Ne Verir? Hasadın başında zeytin neden yeşil olur?

Madem zeytinyağının renginden bahsediyoruz. O zaman zeytinyağının rengini veren faktörleri de konuşalım. Zeytin çiçekten meyve geçtiği dönemde yani hasadın ilk zamanlarında önce meyve yeşil olur; bu dönem aynı zamanda zeytinin olgunlaşmadığından en acı olduğu dönemdir. Olgunlaştıkça zeytin yeşilden mora döner. Zeytine yeşil rengi veren temel faktör polifenol dediğimiz antioksidandır. Polifenol aynı zamanda zeytinin acı bir tat almasının da sebebidir. Bu acı tat sayesinde zeytin olgunlaşma döneminde kuş ya da böcekler tarafından yenmez. Klorofil denilen renk pigmenti de zeytinin yeşil renkte olmasını sağlar.

 

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Seçilir?

Zeytinyağının rengi belirleyici faktör değilse o zaman zeytinyağımızı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

 

Zeytinyağınızı seçerken damak tadınız en yardımcı öğe

Bizce en önemli, belirleyici faktör damak tadınız :) Sonuçta bu ürünü kullanacak olan sizlersiniz. Zeytinyağının tadı da rengi gibi yetiştiği yöreden yöreye göre değiştiği için damak tadınıza en çok uyan lezzeti seçmeniz daha uygun olur.

 

Üreticiden gerek duyduğunuz bilgileri almayı unutmayın

Ayrıca üreticiden hasat durumu, sıkım işlemleri ve üretim şartlarına dair bilgi alabilirsiniz. Bu aldığınız bilgiler sizi tatmin ediyor ve istediğiniz şekilde ise zaten kendiniz için doğru zeytinyağını buldunuz demektir.

 

Satın aldığınız ürünün koyu renk cam şişede ya da tenekede olmasına özen gösterin.

Zeytinyağının rengi her ne kadar belirleyici faktör olmasa da, satın alırken aldığınız ürünün koyu renkli camda ya da tenekede olmasına dikkat edin. Sonuçta zeytinyağı ısı ve ışığı sevmeyen bir ürün; fazla ısı ve ışıkla temas ettiğinde ürünün kalitesi bozulabiliyor.

 

Üreticinin kendi öneri ve tavsiyelerine de kulak verin.

Sonuçta bizler bu işi senelerden beri yapıyoruz ve binlerce kişi ile bu konuları görüştük. Hem ürünümüzü tanıyor hem de kullanıcıların beklentilerini biliyoruz. Dolayısıyla bizlere de danışabilirsiniz.

Zeytinyağının renginden ziyade, tadını nasıl tercih ettiğiniz de ayrı bir unsur. Bazı kullanıcılarımız satın aldıkları zeytinyağının tadının orta meyvemsi olmasını tercih ediyorlar. O zaman Ayvada Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını tavsiye ediyoruz. Özellikle yoğun aromalı ve meyvemsi tat tercihler edenler için ise Ayvada İlk Mahsul Filtre Edilmemiş Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağını ya da Ayvada İlk Mahsul Filtre Edilmiş Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağını tavsiye ediyoruz. Sadece kahvaltılarda kullanacağınız özel lezzetler arayabilirsiniz. Bunun için de Ayvada Özel Rezerv Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı çeşitlerini öneriyoruz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.