Zeytinyağının Bileşenleri Nelerdir?

16-09-2023 08:11
Zeytinyağının Bileşenleri Nelerdir?

Akdeniz tipi beslenmenin temel taşı olan zeytinyağının bileşenleri nelerdir? Sağlık açısından bu kadar önemli olmasının sebepleri nelerdir? Zeytinyağı, yüzyıllardır rüzgardan ve güneşten kuruyan ciltlere bakım için, saçlara parlaklık vermek için, tırnakların kırılmasını önlemek için ve bunun gibi pek çok sebeple kullanıldı.

Sağlıklı beslenme üzerine son yıllarda yapılan çalışmalar ile Akdeniz tipi beslenmenin dünyadaki en sağlıklı beslenme modeli olduğu kabul edildi. Sebze, meyve, tahıl ve özellikle zeytinyağınca zengin Akdeniz tipi beslenen toplumlarda diyabet, kalp damar hastalıkları, bazı kanser çeşitleri, bazı depresif ve kronik hastalıkların görülme riskinin daha az olduğu kanıtlanmıştır. Peki o zaman bu kadar faydalı olan zeytinyağının özellikleri nelerdir? Zeytinyağının bileşenleri nelerdir? Zeytinyağının bileşenlerinin faydaları nelerdir? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız beraber okumaya devam edelim.

 

 

En İyi Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağı, zeytin meyvesinden sadece fiziksel veya mekanik işlemden geçirilerek, sıkılması veya preslenmesiyle elde edilen doğal bir yağdır. O zaman zeytinyağının bileşenleri nelerdir? Zeytinyağının bileşenlerini aşağıda inceleyebilirsiniz.

 

1. Oleik Asit: Zeytinyağının bileşenlerinden en önemlisi olan oleik asit, sağlık açısından faydalı bir tekli doymamış yağ asididir.

 

2. Oleokantal: Zeytinyağının bileşenlerinden olan oleokantal, zeytinyağında doğal olarak bulunur. Oleokantalın antioksidan özellikleri bulunur. 

 

3. Fenolik Bileşikler: Zeytinyağının bileşenlerinden olan fenolik bileşikler antioksidan özelliklere sahiptir ve sağlık açısından önemlidirler.

 

4. Vitaminler: Zeytinyağının bileşenleri arasında E vitamini (tokoferoller) gibi vitaminleri bulunur.

 

5. Hidrokarbon Skualen: Zeytinyağının bileşenlerinden olan (natürel sızma zeytinyağında 0.8 -12 g /kg) hidrokarbon skualen antioksidan ve hücre yenileyici özelliklere sahiptir.

 

Zeytinyağının bileşenleri nedeniyle sağlık açısından faydalıdır ve Akdeniz diyetinin önemli bir parçasıdır.

 

 

 

Oleik Asit Nedir?

Zeytinyağının bileşenlerinin en önemlisinden biri oleik asittir. Yağlar, doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Doymamış yağlar da tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Doymuş yağlar, tereyağı gibi hayvansal yağlar ve margarindir.

Zeytinyağı, tekli doymamış oleik yağ asidi ile çoklu doymamış omega-3 (linolenik asit) ve omega-6 (linoleik) yağ asitlerince zengindir. Zeytinyağının bileşenlerinden olan oleik asit, zeytinyağı içerisinde büyük oranda bulunan tekli doymamış yağ asididir. Hiçbir yağ oleik asitçe (tekli doymamış yağ asidi) zeytinyağı kadar zengin değildir. Zeytinyağının bileşenlerinden olan oleik asidin zeytinyağında bulunma oranı %80 civarındadır. Bu da zeytinyağının sağlık açısından önemini arttırmaktadır.

 

 

Oleik Asidin Faydaları Nelerdir?

Doymamış yağlar sağlık açısından daha faydalı kabul edilmektedir. Zeytinyağının bileşenlerinden olan oleik asit, damarlarda plak oluşumuna neden olan kötü kolestrolü (LDL kolestrol) azaltmaya ve iyi kolestrolü (HDL kolestrol) arttırmaya yardımcı olur.

 

Zeytinyağının bileşenlerinden oleik asit aynı zamanda yağın besleyici ve duyusal kalitesini bozan reaksiyonlara karşı da dayanaklıdır. Yağın oksidasyon yani oksijene bağlı olarak bozulmasını da önler. Bu özelliği sayesinde, oleik asit zeytinyağını tüketime kadar kadar korur. Zeytinyağı tüketildikten sonra da insan sağlığına destek verir. Zeytinyağının insan sağlığı açısından çok önemli olan bir diğer bileşeni ise polifenollerdir.

 

 

 

 

 

Polifenol nedir ?

 

Polifenoller, bitkilerin ve bazı gıdalardaki doğal bileşenlerden biridir ve antioksidan özelliklere sahiptirler. Bu bileşenler, bitkilerin savunma mekanizması olarak serbest radikalleri nötralize etmek için oluşturulurlar. Serbest radikaller, hücresel hasara ve yaşlanmaya yol açabilen zararlı moleküllerdir.

 

Zeytinyağının bileşenlerinden olan polifenoller, çok sayıda bitkisel kaynakta bulunur ve sağlık açısından önemlidir. Polifenol içeren bitkiler arasında kuş üzümü, böğürtlen, ahududu, çilek, baklagiller, yer fıstığı, yeşil çay, kakao, erik, armut, kiraz, nar, üzüm, elma, portakal gibi meyveler ile brokoli, lahana, maydanoz, soğan gibi sebzeler sayılabilir. Ayrıca zeytinyağının bileşenlerinden olan polifenoller, antioksidan özelliği sayesinde insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu nedenle beslenme uzmanları ve araştırmacılar tarafından önemli bir konu olarak incelenirler. İnsan sağlıüı üzerine olumlu etkileri kanıtlanmış bileşiklerdir. Antioksidanlar, vücut hücrelerini korumaya, kronik hastalık, kalp rahatsızlıkları ve iltihaplanma riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.

 

 

 

 

 

Yüksek Polifenollü Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?

Zeytin meyvesi polifenol açısından çok zengindir. Polifenoller zeytin ağacında, zeytin yaprağında ve zeytinyağından bulunurlar. Bu bileşikler, yağ elde etme işlemi sırasında yağa geçerek yağı oksidasyona karşı korur ve zeytinyağının lezzet özelliğini sağlarlar. Sağlığımız için zeytinyağınsa önemli miktarda bulunan bu bileşikler, zeytinin acı lezzetini verir. Zeytin, yeşilden siyaha dönmeye başladıkça bu acı tat da azalır. Zeytinyağındaki polifenolün içeriği ve bileşimi zeytin ağacını yeyiştiği bölge, hasat zamanı ve yağın elde ediliş tekniklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

 

 

Hidrokarbon Skualen Nedir?

Zeytinyağının bileşenlerinden olan hidrokarbon skualen, hem kolestroL biyosentezinin ön maddesi olarak görev yapmakta hem de kolestrol metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca tümor gelişimini önlemeye ve cilt kanseri tehlikesinin azaltmaya yardımcı olarak, cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.

 

 

Zeytinyağındaki Vitaminler Nelerdir?

 

Zeytinyağı, bazı vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Zaten zeytinyağının güçlü bir antioksidan kaynağı olmasını sağlayan diğer bileşen ise E vitaminidir. Zeytinyağı, E vitamini veya tokoferol açısından zengin bir kaynaktır. Zeytinyağının bileşenlerinden olan E vitamini, yağda çözünen ve vücudumuzu yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. E vitamini, hücresel hasarı önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Günlük E vitamini gereksinimi kadınlar için 8 miligram, erkekler için ise 10 miligramdır. Bir yemek kasığında zeytinyağı, ortalama 1,94 miligran E vitamini içerir. Bu miktar erkeklerde günlük E vitamini gereksiminin %20’sini, kadınlarda ise %25’ni karşılamaktadır.

 

E vitaminin yanı sıra zeytinyağının bileşenleri arasında K, A ve D vitaminleri bulunur. Zeytinyağı, K vitamini açısından da zengindir. K vitamini, kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı gibi işlevlerde rol oynar.

Zeytinyağının bileşenlerinden olan A vitamini, göz sağlığı, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemlidir. D vitamini, vücuttaki kalsiyumun emilmesi yani kemik gelişiminin desteklenmesi, kalp, beyin ve sinir sistemi sağlığının korunmasında etkilidir.

 

Zeytinyağı, özellikle E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle sağlık açısından faydalı bir yağdır. Ancak, vitaminlerin miktarları zeytinyağı türüne ve işlenme yöntemlerine bağlı olarak değişebilir. Sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak zeytinyağı tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu bazı önemli vitaminleri sağlayabilir.

 

 

 

Zeytinyağında Hangi Mineraller Vardır?

Zeytinyağının bileşenleri arasında çeşitli mineraller de bulunur. Bunlar arasında potasyum, magnezyum, fosfor, kükürt, demir, bakır ve demir gibi önemli mineraller bulunur. Zeytinyağının içerisinde demir, bakır, kükürt, fosfor, potasyum ve magnezyum mineralleri bulunur. Bu minerallerin sağlık açısından yararları şunlardır:

• Demir, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan hemoglobin molekülünün temel bir bileşenidir. Bu sebepten, demir kırmızı kan hücrelerinin üretiminde, organlara oksijen taşımada ve bağışıklığı güçlendirmede etkilidir.

• Bakırın faydaları, merkezi sinir sisteminin fonksiyonunda, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde ve kemik sağlığında etkili olmasıdır. Ayrıca bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunabilir.

• Kükürtün faydaları, saç, tırnak ve deri gelişimine olumlu etkileri vardır.

• Fosforun faydaları, diş ve kemik sağlığı açısından önemlidir. Sinir sistemi ve böbrek fonksiyonlarının desteklenmesinde rol oynar.

• Potasyumun faydaları, kas ve kemik gelişimi ile kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

• Magnezyumun faydaları, kas ve sinir sisteminin fonksiyonu açısından önemlidir. Ayrıca kalp ve kemik sağlığının korunmasında da yardımcı olur.

 

Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Ayvalık Zeytinyağının Keyfine Varın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.