Zeytinyağında Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi

15-10-2023 19:04
Zeytinyağında Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi

Tatarlar'ın bize en güzel armağanlarından biri Çiğ Börek (Çi Börek). Halk arasında Çiğ Börek adıyla da bilinen bu lezzet özellikle Eskişehir'in en meşhur yöresel lezzetlerinden bir tanesi. Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor. Orta büyüklükte açılan hamur, kıymalı harç ile doldurulur. Ardından hamur yarım ay şeklinde kapatılarak kızartılır. Bazı yörelerde çiğ börek, kıyma yerine lor peyniri ile hazırlanır.

 

Hazırlanma Süresi : 30 dakika

Pişirme Süresi : 15 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

 

Çiğ Börek için Malzemeler 

Hamuru için 

  • 4,5 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 -1,5 su  bardağı ılık su (kontrollü olarak ekleyin) 
  • 1 yemek kaşığı sirke (üzüm ya da elma sirkesi olabilir) 
  • 1 paket kabartma tozu 

 

Kıymalı İç İçin:

  • 350 g orta yağlı kıyma 
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1tatlı kaşığı karabiber 
  • 1tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı su 

 

Kızartmak İçin:


Zeytinyağında Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi börek) Tarifi Nasıl Yapılır?

Tarifimizi Boşnak Şefimiz Nuray Hanımımız ile hazırladık. Tabi bizim mutfakta olunca çiğ börekler zeytinyağında çıtır çıtır kızardılar. Hem hafif hem de çok lezzetli! Peki, Eskişehir usulü çiğ börek (çi börek) nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, çiğ börek yapımı için detaylara geçebiliriz.

 

  1. Hamurunun hazırlanışı: Un, tuz ve sudan oluşan bir hamurdur (hamurun püf noktası sert bir hamur olmalı ) suyunu bu kıvama göre göz kararı ayarlayalım.
  2. Unu derin bir yoğurma kabına eleyin. Tuz, su, sirke ve kabartma tozunu ekleyerek sert kıvamlı pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Suyunu kontrollü olarak yavaş yavaş göz kararı ekleyin. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini örtüp iç harcını hazırlayana kadar dinlendirin. 
  3. Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın. 
  4. Hamuru bezelere ayırıp hafif unlanmış zeminde bir merdane yardımıyla orta büyüklükte bir tabak ölçüsünde açın. (Çiğ böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız hamurunuzu ince, daha dolgun olmasını istiyorsanız orta kalınlıkta açın.)
  5. İç harcın hazırlanışı; Tek çekilmiş orta yağlı kıymanın içine soğanı rendeleyelim. Harcınızın sulu olmasına dikkat edelim. İçerisine tuz, karabiber ekleyelim ve kıymamızı sulandıralım.
  6. İçerisine kıyma harcından koyup yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarının iyice yapışması için kenarlarını bir pizza  kesiciyle veya çay tabağı kenarıyla kesin. Bu sayede, börekleriniz kızarırken kenarları açılmayacaktır.
  7. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın.
  8. Derin bir tavaya Ayvada Natürel Birinci zeytinyağını alın ve güzelce kızdırın.
  9. Kızmış yağa börekleri atarak börekleri altın renginde alt üst kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın. Şimdi afiyetle yiyin. 

 

Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi börek) Tarifinin Pişirme Önerisi

Yağınız tarifte önerildiği gibi mutlaka sıcak olmalıdır.

 

Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi börek) Tarifinin Servis Önerisi

Söğüş tabağı ve ayran veya sıcak çay eşliğinde servis edebilirsiniz.

 

Çiğ Böreğin (Çi Börek) İç Harcı Pişirilir Mi?

Çi börek tariflerinde kıymalı iç harcı çiğden konur ve yağda kızartılarak iç harcının pişmesi sağlanır. Zaten bu sebepten de halk arasında çiğ börek de denir. 

 

Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi Börek) Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Öğlen yemeklerinde, çay saatlerinde kısacası günün her öğününde, acıktığımız her anda ağzımızın suyunu akıtan çiğ börekleri layığıyla yapabilmek için bilmemiz gereken lezzet sırları da var. Çibörekler çıtır çıtır olsun, puf puf kabarsın, aynı zamanda da fazla yağ çekmesin istiyorsanız çiğ börek yapmanın püf noktalarını da dikkatlice okumanız lazım. 

- İçinin de tam kıvamında olması ve pişerken harcın bir noktada toplanmaması için de su ilave ediyoruz. Kıymanızı sulandırmazsanız böreğin içerisinde kıyma topaklanır. Kıymalı harıcınızı mutlaka sulandırın

- Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Çiğ böreğinizin fazla yağ çekmemesi için hamura mutlaka sirke ekleyin. Hamura sirke ekleyerek hem hamurun fazla yağ çekmesinin önüne geçiyoruz, hem de hamurun puf puf kabarmasını sağlıyoruz. 

- Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çi böreğin sırrı buradan geçiyor.

- Unu kontrollü şekilde yavaş yavaş ekleyin. 

- Börekleri kontrollü şekilde arkalı önlü kızartın. 

 

Çiğ Börek Kaç Kalori?

1 porsiyon yağ çekmeyen çiğ börek yaklaşık 415 kaloridir.

 

Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Birinci Zeytinyağı ile Ayvalık Zeytinyağının Keyfine Varın

 

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Birinci Zeytinyağı, ailenin kendi üretim tesisinde hiç bekletilmeden soğuk sıkımla sıkılarak elde ediliyor. Yine kendi tesislerinde otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler, 4 kuşaktır sadece ailenin kendisinin baktığı zeytinliklerdeki en iyi Ayvalık zeytinlerinden geliyorlar. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.