Zeytinyağı üretimi nasıl yapılır?

Zeytinyağı üretimi nasıl yapılır?
Zeytinyağı üretimi konusunda yaygın inanışın aksine, zeytinyağı tipik olarak "preslenmez". Bunun yerine, zeytinyağı, modern ekipman kullanılarak zeytinlerden çıkarılır. Modern zeytinyağı üretim işlemleri, daha kaliteli zeytinyağı ve meyveden daha iyi verim sağlar. Zeytinyağının nasıl elde edildiği ve zeytinyağı üretim süreçleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. 
 
 
Zeytinyagi uretim surecleri
 
 
Not: Bu görüntü, DensityDesign Research Lab tarafından Milano Politeknik Üniversitesi'nde düzenlenen "DensityDesign Integrated Course Final Synthesis Studio" sırasında oluşturulmuştur. Görüntü CC-BY-SA lisansı altında yayınlanmıştır. Atıf "Cecilia Della Longa, DensityDesign Araştırma Laboratuvarı"na gider. - Kendi çalışması, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38124062
 

Günümüzde kontinü sistemde zeytinyağı nasıl üretilir?

 
Yukarıdaki grafikte zeytinyağı nasıl elde edilir ve zeytinyağı üretim süreçleri bunun süreçleri gösteriliyor. Şimdi gelin hep beraber bu zeytinyağı üretim süreçleri inceleyelim.
 

Kırma ve Zeytinlerin Ezilmesi Süreci 

 
zeytinleri ezmek için kırıcı  
 
Zeytinler yıkamadan geçirilerek ve yaprakları ayıklanarak sıkım için hazırlanırlar. Modern zeytinyağı üretim sistemlerinde metal çekiçli kırıcı yani öğütücüler kullanılır.
 

Malaksasyon Süreci

 
zeytinyagi malaksasyon sureci
 
Ezilen zeytin, spiral karıştırma bıçakları olan bir tekne yani göz olan malaksöre konur. Zeytin malaksör içerisinde iken, sıcaklığın  27ºC'nin üzerine çıkmamasını sağlamak için malaksör içindeki sıcaklık sürekli izlenir. Bu sıcaklık izleme özel dereceler ile yapılırken artık zeytinyağına uygun, özel termal sıcaklık ölçme makinaları ile yapılıyor. Malaksasyon işlemi yaklaşık 20-45 dakika arası sürer.
 
 

Katıları ve suyu zeytinyağından ayrılması işlemi (Dekantördeki süreç)

 
zeytinyagi dekantor sureci 
 
Malaksasyon işleminden sonra, karışım yani zeytinyağı santrifüj ekstraktöre yani dekantöre geçirilir. Dekantörde zeytinyağı posasından ayrılır. Buradaki amaç, prinayı (kabuklar, çekirdekler ve zeytin katıları ya da kalıntıları) zeytinyağından ayırmaktır.
 
 
 

Zeytinyağının parlatma ve ayırma işlemleri (separatördeki işlemler)

 
zeytinyagi separator sureci 
 
Zeytinyağı, yağı döndüren başka bir ayırıcıya geçirilir. Zeytinyağı ve içerisinde kalan kara su zeytinyağından birbirinden ayrıştırılır. Ayrıştırılan atık yani kara su, kendi kara su havuzuna aktarılır. Zeytinyağı üretim süreçleri için daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
 
 
 

Zeytinyağı artık neden geleneksel yöntemlerle taş baskı yöntemi ile sıkılmıyor?

 
tas baski zeytinyagi uretimi 
Geleneksel sıkım sisteminde yani taş baskı sisteminde, zeytinler bir taş yardımı ile öğütülür ve hamur hasır veya çuval bezler arasında preslenirdi. Günümüzde ise, ezilen zeytini sıkmak için metalden yapılmış bir hidrolik pres kullanılabilmektedir. Ancak, modern zeytinyağı üretim sistemlerini kullanan çoğu üretici artık santrifüjlere geçmiştir.
 
Eğer herhangi bir pres yoksa, natürel sızma zeytinyağına neden hala bazen "soğuk sıkım" deniyor?
 
Soğuk sıkım terminolojisinin, uluslararası platformda tüm partiler tarafından kabul edilen global bir standardı yoktur. Ancak bugün zeytinyağı platformunda en üst kurul olarak kabul edilen Uluslararası Zeytin Konseyi'ne göre, natürel sızma zeytinyağı 27ºC'nin altındaki sıcaklıklarda çıkarılır. Bu nedenle, bu tanım gereği, 27ºC sıcaklığın altında elde edilen natürel sızma zeytinyağı "soğuk sıkım" veya "soğuk baskı".
 
 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.