Zeytinyağı Isıtılır Mı?

12-09-2023 20:21
Zeytinyağı Isıtılır Mı?
Natürel sızma zeytinyağı hakkında en yaygın yanlış bilgi kesinlikle "natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirilmez", "natürel sızma zeytinyağı ısıtılmaz çünkü sağlığa zararlı olur". Zeytinyağının ısıtıldığında sağlığa olan faydalarını kaybettiğine bilgisi son derece yanlıştır. Son dönemdeki araştırmalar bu bilgiyi çürütüyorlar. 
 
Zeytinyağı ısıtılır mı? sorusunun cevabı dolayısıyla zeytinyağı ısıtılır, zeytinyağını rahatlıkla sıcak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Zaten Ege mutfağına baktığınızda diğer yağların eser miktarda kullanıldığını ya da hiç kullanılmadığını görürsünüz. Dolayısıyla pilavdan tutun da börek, baklaya kadar her türlü hamur işi de zeytinyağı ile pişirilir. Hatta sadece Ege bölgesinde değil uzak geçmişimizde bile diğer bölgelerde zeytinyağı kullanımı görülür. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinin Trabzon bölümünde zeytinyağı ile hamsi pişirme tarifi bulabilirsiniz desek şaşırırsınız değil mi? 
 
 

Natürel Sızma Zeytinyağı Sıcak Yemeklerde Kullanılır Mı?

 
Zeytinyağı ısıtılır. Zeytinyağı ısıtılınca besin değerlerini kaybetmez. Araştırmalar artık zeytinyağının ısıtıldığında gösterdiği sonuçlara ve zeytinyağının sıcak yemeklerde kullanımına yoğunlaşıyorlar. Journal of Agriculture and Food Chemistry'de yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar natürel sızma zeytinyağını 36 saat boyunca 180°C sıcaklığa kadar ısıttılar. Zeytinyağının oksidasyonu ve polifenoller de dahil olmak üzere minör bileşikleri izlediler. Zeytinyağının besinsel faydalarının çoğunu koruduğunu buldular.  (Kaynak: ncbi.nlm.nih.gov)
 
Zeytinyağı ısıtılır konusunda Food Chemistry'de yayınlanan başka bir araştırmaya göre natürel sızma zeytinyağı ile ayçiçek yağı karşılaştırıldı. Her iki yağ da endüstriyel bir fritözde 40 saat boyunca 190°C'de ısıtılmıştır. Araştırma, natürel sızma zeytinyağının ayçiçek yağından daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. (Kaynak: sciencedirect.com)
 
Son olarak İtalya’da Bolonya Üniversitesi’ nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları da zeytinyağı ısıtılır tezini kanıtlıyor. 2005 yılında yapılan araştırma, natürel sızma zeytinyağının oksidasyona karşı karakteristik direncinin, en önemlilerinin polifenol olduğu antioksidan özelliklere sahip bileşenlere ek olarak tekli doymamış yağ asitleri ile ilgili olduğunu gösteriyor. (Kaynak: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
 
Sonuç olarak, natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirmek ve hatta kızartma yapmak güvenlidir. Zeytinyağı ısıtılınca besinleri veya besleyici özelliklerini kaybetmez. 
 

Isıtınca Zeytinyağının Tadı Değişir Mi?


Zeytinyağını sıcak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ısıtılınca, kendi içindeki faydalı bileşenlerin bir kısmının sebzeye geçerler. Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Natürel Sızma Zeytinyağı ile Yemek Pişirmek Neden Daha Sağlıklı başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. 
 
Zeytinyağı ısıtılınca tadı değişir. Zeytinyağı ısıtılınca tadının değişmesi olumlu bir durumdur. Zeytinyağına has, yoğun ve baskın meyvesi aroması azalır. Öte yandan zeytinyağının lezzeti diğer besinlerin lezzeti ile harmanlanır. Ortaya damakta son derece hoş ve hafif bir tat bırakan lezzet çıkar. Siz de yemeklerinizde hafif ama lezzetli bir tat arıyorsanız, mutlaka Ayvada Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağının çeşitlerini deneyin. Ayrıca hangi yemekle ile hangi zeytinyağı, daha doğrusu hangi aroma eşleştirilir diye merak ederseniz, bu konudaki yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Zeytinyağının Dumanlanma Noktası Nedir?

 
Zeytinyağının dumanlanma noktasının yemek pişirmek için yeterince yüksektir.  Zeytinyağının dumanlanma noktasının yüksek olmadığı ve dolayısıyla sıcak yemeklere uygun olmadığı yine zeytinyağı konusunda popüler yanlış bilgilerdendir.
 
Ayrıca, dumanlanma noktası bir yemeklik yağın ısı altındaki kararlılığının iyi bir göstergesi değildir. Zeytinyağı ısıtılır mı? hangi yağ yüksek sıcaklıktaki yemeklere daha uygundur diye sorduğumuzda aslında dikkat etmemiz gereken konu oksidatif stabilitedir. Oksidatif stabilite, bir yemeklik yağın ısı ile temas ettiğinde parçalanmaya ne ölçüde direnç gösterdiğidir. Oksidatif stabilitenin düşük olması durumunda yani yağ ısıya temas ettiğinde parçalanmaya direnci düşük ise, potansiyel olarak zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Zeytinyağı ısıtılır ve zeytinyağını kızartma ve sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
 

Zeytinyağında Kızartma Yapmak Sağlıklı Mı?

 
Zeytinyağı ile kızartma yapılmaz yine zeytinyağı konusunda popüler yanlış bilgilerdendir. Aksine zeytinyağı ile kızartma yapabilirsiniz. Çok da lezzetli ve hafif olur. Ben şahsen zeytinyağı harici yağlarda yapılan kızartmalardan yiyemiyorum :) Bir kere deneyin. Aradaki farkı hemen hissedeceksiniz.
 
Zeytinyağının hem dumanlanma noktası hem de oksidatif stabilitesi oldukça yüksek olduğu için, evde yapılan kızartma ve sıcak yemekler için kullanımı uygundur. Kızartmalar için Ayvada Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağını ya da Ayvada Natürel Birinci Zeytinyağını kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ile kızartma yapılır konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz zeytinyağı ile kızartma yapılır mı başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
 
Zeytinyağı konusunda çok dikkat etmeniz gereken ve hep anlattığınız bir konu var. Zeytinyağını güvenilir bir markadan satın aldıktan sonra aslında size düşen en önemli görev: evde zeytinyağını uygun şartlarda saklamak. Evde zeytinyağının saklama koşulları nelerdir?

 

Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

 
Zeytinyağı, natürel birinci olsun natürel sızma olsun oksijen, ısı ve ışık ile temas ettiğinde zeytinyağının özellikleri ve kalitesi bozulur. Dolayısıyla zeytinyağınızı mutlaka kapalı bir dolap içerisinde ve ambalajının ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz gerekir. Ev hanımlarının mutfaktaki kullanım kolaylığından dolayı, zeytinyağı şişesini ocağın yanına ve ya yemek masası üzerinde ışık ile temas edecek şekilde uzunca bir süre bırakmaları hatadır. Zeytinyağını her zaman koyu cam şişede ve ya zeytinyağına uygun tenekede muhafaza etmeniz gerekir. Zeytinyağının saklama koşulları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Zeytinyağı nasıl saklanır başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. 
 

Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Yemeklerinize Ege Lezzeti Katın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını kullanabilirsiniz.

 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.