Zeytinyağı Isıtılınca Besin Değerini Kaybeder Mi?

12-09-2023 22:16
Zeytinyağı Isıtılınca Besin Değerini Kaybeder Mi?

Zeytinyağı ısıtılmaz, zeytinyağı ısıtılınca faydalarını kaybeder ifadeleri zeytinyağı konusunda en popüler yanlış bilgilerdendir. Natürel sızma zeytinyağını sıcak yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Zeytinyağı binlerce yıldır yemeklerde kullanılır. Anadolu Mutfağının başyapıtlarından olan zeytinyağlı yemekler geçmişten bugüne gelen yemek grubudur. Zeytinyağı, hem bizim Ege mutfağımızın hem de Akdeniz diyetinin temel taşlarından biridir. Peki neden zeytinyağının yemek pişirmek için kullanılmaması gerektiğine inanlar var? Bu yanlış bilginin temel sebebi, zeytinyağının ısıtıldığında sağlığa olan faydalarını kaybedeceği inancıdır. Zeytinyağı ısıtılınca besin değerlerini yani sağlığa olan faydalarını kaybetmez. Giderek daha fazla bilimsel çalışma zeytinyağı ısıtılınca çıkan sonuçlara odaklanmakta ve "zeytinyağı ısıtılınca besin değerlerini kaybeder" bilgisinin yanlış olduğunu göstermektedir.

 
Natürel Sızma zeytinyağı sıcak yemeklerde kullanılır mı?

Natürel sızma zeytinyağını sıcak yemeklerde kullanmanızda hiç bir sakınca yoktur. Ayrıca genel yanlış bilginin aksine, natürel sızma zeytinyağı ısıtılınca sağlığa olan faydalarını kaybetmez yani zeytinyağı ısıtılınca sağlığa zararlı hale gelmez. Şimdi gelin bunun sebeplerine göz atalım.

Öncelikle, zeytinyağının sağlığa olan ana faydası sahip olduğu yağ bileşimidir. Natürel sızma zeytinyağı tekli doymamış yağ açısından zengindir. Bir zeytinyağı ile yemek pişirmek onun yağ bileşimini değiştirmez. Kısaca, zeytinyağı ısıtılınca, içerdiği tekli doymamış yağ yüksek sıcaklıklarda bile yapısını korur. Yüksek sıcaklıklarda zeytinyağı ısıtılınca, natürel sızma zeytinyağının tekli doymamış yağ yüzdesi aynı kalır. Dolayısıyla zeytinyağı ısıtılınca bile, sağlığa olan faydalarından yararlanmaya devam edersiniz.

Ayrıca zeytinyağındaki polifenoller zeytinyağını sıcak yemeklerde de kullanmamız için önemli bir sebeptir. Sağlığımız açısından faydalı olan polifenoller ısıya karşı duyarlıdır. Polifenollerin sağlığımız açısından faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Polifenol nedir, ne işe yarar başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. Polifenol yönünden zengin bir natürel sızma zeytinyağını yemeklerde kullandığımızda zeytinyağındaki polifenollerin bir kısmının yemeğe geçmesi hakkında daha fazla bilgi için Neden natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirmek daha sağlıklı? başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Eğer yüksek polifenollü zeytinyağı kullanmak isterseniz Ayvada İlk Mahsul Filtresiz Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Ayvada İlk Mahsul Filtreli Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını deneyebilirsiniz. 

 

Tekli Doymamış Yağ Asitleri Ne İşe Yarar?

American Heart Association’e (Amerikan Kalp Derneği) göre, tekli doymamış yağların tüketimi, LDL’yi (kötü kolestrol) azaltırken, HDL’yi (iyi kolestrol) de artırır. Bu da kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca tekli doymamış yağ asitleri vücudunuzdaki hücrelerin gelişmesine ve korunmasında etkilidir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2004 yılında, zeytinyağındaki tekli doymamış yağın doymuş yağ yerine kullanıldığında koroner kalp hastalığı riskini azaltabileceği temelinde zeytinyağı için bir sağlık iddiasını onaylamıştır. Natürel sızma zeytinyağı, ister sıcak yemeklerde kullanılmış olsun ister soğuk yemeklerde çiğ olarak olsun, benzer miktarda tekli doymamış yağ içerir.

 

Zeytinyağı Isıtılınca Trans Yağ Açığa Çıkar Mı?

Trans yağ, trans yağ asitleri olarak da bilinen yapay yağ türüdür. Trans yağlar, yağ moleküllerinin kimyasal yapısının değiştirilmesi yoluyla üretilir. Bu işlem sırasında hidrojen eklenir. Bu sayede yağ daha sert ve dayanıklı hale gelir. Ancak trans yağlar sağlığa zararlıdır. Tüketildiğinde kandaki kötü kolestrol seviyelerini arttırabilir, kalp sağlığı riskini yükseltebilir ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Zeytinyağı ısıtılınca trans yağ açığa çıkmaz. Bu sebepten zeytinyağını sıcak yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

Zeytinyağının Dumanlanma Noktası Nedir?

Hem natürel sızma zeytinyağı hem de riviera zeytinyağı nispeten yüksek dumanlanma noktasına sahiptir (180º ile 210º C arasında). Genel yanlış kanının aksine, yemek pişirirken zeytinyağının dumanlanma noktasını aşmanız pek olası değildir. Yemek pişirirken, sıcaklık genellikle 180º C bile değildir. Ve hatta sıcaklığı en yüksek seviyeye ve fırınınızı 230º C'ye çıkarsanız bile, yiyecek ve yağ bu sıcaklığa ulaşmaz. Dolayısıyla evde yapılan sıcak yemek ve kızartmalarda bu sıcaklıklara ulaşmak pek mümkün olmadığından, yemek pişirirken zeytinyağını kullanabilirsiniz.

Ancak bir yağın yemek pişirmek için uygunluğunu değerlendirirken, sadece yağın dumanlanma noktası değil, yağın oksidatif stabilitesi de aynı derecede önemlidir. Oksidatif stabilite, bir maddenin oksijenle temas ettiğinde veya oksijenle reaksiyona girdiğinde kimyasal ve fiziksel özelliklerini ne kadar iyi koruyabildiğini gösterir.

Yemeklik yağ söz konusu olduğunda, oksidatif stabilite yağın ısı altında parçalanmaya ne ölçüde direnç gösterdiği ifade eder. Isı altında parçalanmaya başlayınca zararlı maddeler ortaya çıkmaya başlar. Araştırmalar, natürel sızma zeytinyağı ısıtılınca, polar bileşiklerin üretimi söz konusu olduğunda en kararlı, stabil yemeklik yağ olduğunu ve daha yüksek duman noktasına sahip yemeklik yağlardan daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Bunun bir nedeni, zeytinyağı ısıtılınca parçalanmasını önleyen fenoller ve antioksidanlar içermesidir.

Bir diğer önemli faktör de yağın yağ asidi bileşimidir. Zeytinyağı ısıtılınca, tekli doymamış yağ içeriğinden dolayı, soya ve mısır gibi çoklu doymamış yağdan zengin türlere göre oksidasyona daha iyi direnç gösterir. (Kaynak: sciencedirect.com

Bu yeni araştırma, 240°C'de kanola yağı ve natürel sızma zeytinyağı ısıtılınca ortaya çıkan potansiyel olarak zararlı aldehitlerin ölçüldüğü 2004 tarihli bir çalışma ile tutarlıdır. Çalışma, kanola yağının daha yüksek bir duman noktasına sahip olmasına rağmen, natürel sızma zeytinyağı ısıtılınca, kanola yağından daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur.

 

Sonuç olarak zeytinyağı ısıtılınca sahip olduğu besin değerlerini kaybetmez. Zeytinyağı ısıtılınca, diğer yemeklik yağlara göre daha stabil yağ olduğu araştırmalarca kanıtlanmıştır. 

 

Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Sıcak Yemeklerinizin Lezzetine Lezzet Katın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.