Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Eğer "zeytinyağı çeşitleri nelerdir" yazıyı okuyorsanız zeytinyağını zaten seviyorsunuzdur. Ancak alışverişe gittiğinizde zeytinyağı çeşitlerini gördüğünüzde kendinizi kaybolmuş hissediyor musunuz? Aslında bir sır vereyim, son dönemde o kadar çok kategori çıkartıldı ki ben bile kaybolmuş hissediyorum :) 

 
Duyusal yani, tat, koku ile elde edilme yöntemi ve asitlik seviyelerine göre zeytinyağı farklı türlere ayrılır. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Kodeks Alimentarius (Uluslararası Gıda Standartları Komisyonu) elde ediliş yöntemleri ve asitlik seviyelerine göre zeytinyağı çeşitleri üçe ayrılıyor. Bu zeytinyağı çeşitlerini aşağıda görebilirsiniz:
 
1- Natürel Zeytinyağı
2- Riviera Zeytinyağı
3- Rafine Zeytinyağı
     

    Natürel Zeytinyağı Nedir?

    Natürel zeytinyağı, hiç bir kimysal işleme tabi tutulmadan sadece fiziksel işlemlerden (kontinü ya da taş baskı sistemi ile sıkım şeklinde) geçirilerek elde edilen zeytinyağıdır. Zeytinyağı türleri içerisinde en aromatik zeytinyağı dolasıyla zeytinyağı çeşitleri arasında en sevdiğimizdir :) Natürel zeytinyağı kendi içerisinde ikiye ayrılıyor.
    1- Natürel Sızma Zeytinyağı
    2- Natürel Birinci Zeytinyağı
       

      Natürel Sızma Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?

      Natürel Sızma zeytinyağı ile sızma zeytinyağı aslında farklı iki ürün olmakla beraber (bu konuya da başka bir gün değiniriz :)) ülkemizde natürel sızma yerine kısaltma yaparak çoğunlukla sızma zeytinyağı denir. Natürel sızma zeytinyağı oleik asit cinsinden asit oranı en fazla %0.8'dir. Asitlik seviyesi tadarak anlaşılan bir konu değildir, bunun için test tapılması gerekmektedir. Bizim gibi üreticilerin bir kısmı bu tarz testleri kendi fabrikalarındaki laboratuvarda yaparlar. 
       
      Natürel sızma zeytinyağı, diğer zeytinyağı çeşitleri içerisinde en kıymetlisi ve zenginidir. Zeytin kokusunun en yoğun şekilde hissedildiği natürel sızma zeytinyağı boğazda hafif bir acı yakarlığa sahiptir. Zeytinyağının hasını, alasını isteyenlerin tercihidir. Maksimum 25-26 derecede soğuk sıkım ile elde edilen ve 12 ay özel iklimlendirmeli depoda muhafaza edilen Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını deneyin. İpeksi kayganlığı ile damak zevkinizi bambaşka bir dünyaya taşırken yemeklerinize özel bir Ege lezzeti katar. 
       

      Erken Hasat ve Olgun Hasat Zeytinyağı arasındaki fark nedir?  

      Zeytinyağı çeşitlerini konuşurken hasat zamanlasından da kısaca bahsetmek istiyorum. Natürel sızma zeytinyağı da kendi içerisinde erken hasat ve olgun hasat zeytinyağı olarak ikiye ayrılır. Hem erken hasat zeytinyağı hem de olgun hasat zeytinyağı natürel sızma zeytinyağıdır. Aralarındaki fark içeriğinde kullanılan zeytinin toplanma zamanıdır. Detaylı bilgi için ilgili blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

      Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı 4 kuşaktır bakımını ailemizin yaptığı Ayvalık’taki bahçelerimizin daha tam olgunlaşmamış, yemyeşil narin zeytinlerinden özenle elde edilir. Kendi fabrikamızda soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan Ayvada İlk Mahsul Ayvalık Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağını hem sıcak hem de soğuk yemeklerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 


      Ayvada Ayvalık Olgun Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ağzınızda kadifemsi yumuşaklığı ve orta derecede yakarlık ile acımtraklığı ile dengeli tatları sevenlerin tercihidir. Oksijensiz krom tanklarda muhafaza edilen Ayvada Ayvalık Olgun Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler asırlık ağaçlarından ağaçlara zarar vermeden özel  ekipmanlar ile toplanırlar.


      Natürel Birinci Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?

      Natürel birinci zeytinyağı da, natürel sızma zeytinyağı gibi hiç bir kimyasal işlemden geçirilmeden fiziksel işlemle elde edilen zeytinyağıdır. Natürel sızma zeytinyağından farkı ise, oleik asit cinsinden asit oranı en fazla %2'dir. Ve de tat ve kokusu, natürel sızma zeytinyağına göre daha hafiftir. Bu sebepten hem sıcak hem de soğuk zeytinyağında kullanılmakla beraber biz daha çok sıcak yemek için tavsiye ediyoruz. 

      Asırlık ağaçlarımızın Ayvalık zeytinlerinden elde edilen Ayvada Ayvalık Natürel Birinci zeytinyağı ile yemeklerinizin tadı unutulmaz olacak. Hem kızartma hem de sıcak yemeklerde kullanılan Ayvada Ayvalık Natürel Birinci zeytinyağı 12 ay boyunca özel iklimlendirmeli depoda muhafaza edilir. 

       

      Ham Zeytinyağı Nedir?

      Zeytinyağı çeşitleri arasında ham zeytinyağı, duyusal özellikleri yani tat ve koku açısından direkt kullanıma uygun değildir. Oleik asit cinsinden asit oranı %2'den fazladır. Ham zeytinyağı rafine edilerek yemeğe uygun hale getirilen yağ türüdür. Ham zeytinyağına lampant ya da rafinajlık yağ da denir. Bu zeytinyağı kendi içerisinde ikiye ayrılır: Riviera zeytinyağı ve rafine zeytinyağı
       
       

      Riviera Zeytinyağı Nedir?

      Ham zeytinyağı rafine edildikten yani kimyasal işlemden geçirildikten sonra yağın tadı ve kokusu nötr hale gelir. Bu sebepten içerisine belli miktarda natürel zeytinyağı eklenerek yağın tadının ve kokusunun daha dengeli hale gelmesi sağlanır. Bu şekilde elde edilen zeytinyağına riviera zeytinyağı denir. Kısaca riviera zeytinyağı, natürel zeytinyağı ile rafine zeytinyağını birleşimidir. Oleik asit cinsinden asit oranı en fazla %1.5'tur. Daha çok sıcak yemekler için tavsiye edilir.
       

      Rafine Zeytinyağı Nedir?

      Ham zeytinyağının, kimyasal işlemden yani rafinajdan geçirilmesiyle elde edilen rafine zeytinyağıdır. Oleik asit cinsinden asit oranı en fazla %0.3'tür. Tat ve koku açısından nötrdür.
       
      Yukarıdaki zeytinyağı çeşitlerinin yanı sıra, zeytinyağı elde ediliş yöntemlerine göre de taş baskı ve soğuk sıkım olmak üzere ikiye ayrılır. Zeytinyağı çeşitlerini tüm detayları ile merak ediyorsanız, aşağıdaki yazılarımıza tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
       

       

      Sızma zeytinyağı ile riviera zeytinyağı arasındaki fark nedir?

      Yukarıda yazdıklarımızı özetleyecek olursak, natürel sızma zeytinyağı ya da natürel birinci zeytinyağı doğal yollarla mekanik olarak elde edilen zeytinyağı türüdür. Riviera zeytinyağı ise rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının belli bir oranda karıştırılmasıyla elde edilen bir zeytinyağı türüdür. Dolayısıyla riviera zeytinyağı kimyasal işlemden geçmiş bir zeytinyağı çeşididir. Riviera zeytinyağını daha çok sıcak yemeklerde tavsiye ediyoruz. Ancak satın alabildiğiniz sürece hem sıcak hem de soğuk yemekler için natürel sızma zeytinyağı ya da natürel birinci zeytinyağı daha uygun alternatiflerdir.



      Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile yemeklerinize lezzet katın

      Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

      Zeytinyağı çeşitleri başlıklı yazımızı beğendiyseniz takipte kalın. Zeytinyağı çeşitleri nelerdir konusuna benzer yazılar yazmaya devam edeceğiz. 
      IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.