Zeytin Hasadı Nasıl Yapılır? Zeytin Nasıl Toplanır?

Zeytin Hasadı Nasıl Yapılır? Zeytin Nasıl Toplanır?

Zeytin Nasıl Toplanır? Zeytin Hasadı Ne zaman Yapılır?

Kaliteli zeytinyağı elde etmek için kesinlikle zeytinin nasıl hasat edildiği de son derece önemlidir. Zeytin ve zeytin ağacı her ne kadar dayanaklı olsalar da yapıları da narindir. Zeytinleri özenle hasat etmek gerekir. Hasat sırasında zeytinler ne kadar özenli bir şekilde toplanırsa, kaliteli zeytinyağı elde etme olasılığı da o kadar yükselir. 

 


Zeytin hasadı nasıl yapılır?

 

Hasat zamanı Eylül ayının sonunda başlar ve Şubat ya da Mart ayı sonuna kadar devem eder. Hasadı süresi o seneki hasadın bolluğuna bağlı. Zeytin hasadımız dünyanın en kaliteli zeytinleri arasında yer alan Ayvalık tipi zeytinlerinden yapılır. Ayvalık tipi zeytinin çekirdeği iridir. Sofralık zeytine göre, eti  daha azdır ancak daha yağlıdır. Özellikle zeytinin olgunlaştığı yani yağlandığı Aralık ayında bu rahatlıkla hissedilir. Zeytin köylerde yaşayan ve zeytin hasadı yapan insanlardan oluşan ekiplerce yapılır.


 

Zeytin hasat edilirken nelere dikkat etmek lazım?

 

Zeytinin yetiştiriciliği kadar zeytin hasadının nasıl yapıldığı da çok önemli. Zeytin çok kolay hasarlanan bir meyve. Dolasıyla zeytini toplarken çok dikkatli olmak lazım. Zeytin hasadı için bugün artık farklı makinalar var. Biz kimi zaman elle kimi zaman bu makinalarla topluyoruz. Eskiden dedemlerin zamanında bu makinalar olmadığı için ağacın dallarına sırık vurularak zeytin toplanıyordu. Ancak sırıklar ağaçların dallarına zarar verir ve yeni filizlenen dalların kırarak bir sonraki senenin hasadını etkiler. Zeytinler bu özel makinalarla dallardan silkildikten sonra ağacın altına önceden serilen ağların (tentelerin) üzerine düşürülür.

 

Zeytin silkme makinaları ağır olduğundan ve ağacın üzerinde zeytini düşürmek güç gerektiren bir olduğundan genelde erkekler bu işi yapar. Tenteleri sermek ve kaldırmak da kadınların işidir. Her ne kadar erkeklerin işi kadınların işine göre daha zor olsa da, metrelerce tenteyi sermek, çekmek ve üzerinde zeytin varken tenteyi toplamak da oldukça zor bir iş. Zeytincilik, zeytin hasadı genel olarak çok kuvvet gerektiren bir iş.

 

Tenteler ağacın altını kaplayacak şekilde serilir. Tenteden kaçan zeytin olmaması için ağacın çevresinin, çepeçevre tente ile çevrildiğinden emin olunur. Bir ağacın silkme ve toplanma işlemi tamamlandıktan sonra boşa çıkan tenteler, bir ilerideki ağacın altına serilir. Aynı işlem devam ettirilir. Tenteler bu şekilde kaydırılarak tüm zeytinlikteki zeytinler toplanır. Zeytin toplanacak olan alan büyüdükçe iş daha yorucu oluyor. Zeytini daha hızlı toplamak için büyük zeytinliklerde genelde tek tayfa değil iki tayfa da çalışabilir.

 

Zeytin hasadında, hava şartları en çok dikkat edilmesi gereken konu. Zeytin olgunlaştıktan sonra, dalından kopup yere düşmeden evvel, bir an evvel toplanması gerekir. Rüzgarlı havalar da zeytinin daha kolay dalından kopup yere düşmesine sebep olur. Bu sebepten hava şartları sertleşmeden evvel hızlıca zeytini toplamak her zeytincinin birincil amacıdır. 

 


Neden zeytinin hemen dalından toplanması gerekir?

 

Zeytin hasadında, toplanan zeytinlerin toprağa değmeden yani daha dalındayken toplanması çok önemli. Zeytin toprağa düştükten sonra okside olur, yani faydalarını kaybeder. Tentenin üzerine düşürülen zeytinler, içerisindeki taş ve dallar ayıklandıktan sonra, kadınlar tarafından kasalara doldurulur. Eskiden zeytinleri doldurmak için çuval kullanılırdı. Ancak zeytinin uzun süre çuval içinde sıkışıp kalması zeytinin kalitesini etkilediğinden artık kasalar kullanılır. Akşamüstü traktör, sıkım için, zeytin kasalarını fabrikaya götürür. Paydos eden tayfa ise, ertesi günkü zeytin hasadı için buluşmak üzere, kendi araçlarına biner ve köyüne gider.




Doğaya Saygılı Şekilde Hasat Edilen Zeytinlerden Ayvada soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağını deneyin!


Ayvalık'ın bereketli topraklarında bulunan asırlık zeytin ağaçlarımızdan toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor, yemeklerinize lezzet katıyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.