Mitolojide Zeytin Ağacının Hikayesi

05-09-2021 19:07
Mitolojide Zeytin Ağacının Hikayesi

Mitolojide Zeytin Ağacının Hikayesi

Zeytin ağacı tarih boyunca çeşitli efsanelere konu olmuştur. Mitolojide zeytin ağacının muazzam bir yeri vardır. Özellikle Yunan mitolojisindeki yeri hiç kuşkusuz çok önemlidir. Şimdi bırakın zeytin ağacı kulağınıza fısıldasın…

Yunan mitolojisine göre zeytin ağacının yaratılışı bir yarışmaya dayanır. Attika’da Kekrops’unkurduğu yeni şehrin koruyucusunun kim olacağına karar vermek için tanrılar arasında yarışma düzenlenir. Zeus, insanlığa en kıymetli ve yararlı hediyeyi sunan tanrıya o şehrin koruyuculuğunu verecektir. Bunun için bir yarışma açar. Bilgelik tanrıçası Athena, bu kentin sahibi olabilmek için deniz tanrısı Poseidon ile yarış içerisindedir. Bu amaç doğrultusunda Poseidon, üç dişli mızrağını Akropolis'e saplayarak deniz suyunun fışkırmasını sağlar. Bu su denizin gücünü sembolize eder. Ardından Athena mızrağını bir kayaya vurur. Kayadan barış ve bereketi simgeleyen zeytin ağacı çıkar. Yarışma çetindir. Çünkü ikisi de Zeus’a dünyanın en güzel hediyesini vermek isterler.

Mitolojide zeytin ağacının muazzamlığı karşısında başta Zeus olmak üzere tüm tanrılar, tanrıçalar büyülenmiş ve ağacın kutsallığı karşısında donakalmışlardır. Zeus'un başkanlığını yaptığı, tanrı ve tanrıçaların huzurunda kurulan mahkemede yeryüzüne daha güzel bir hediye verdiği belirlenen Athena haklı bulunur. O günden sonra kentin koruyucusu ünvanını alan Athena’nın adı Atina kentine verilir. Bilgelik tanrıçası Athena, zeytin ağacını barışı ve medeniyeti simgelediği için insanlara armağan eder.

Mitolojide zeytin ağacından Poseidon bile, tüm kazanma isteğine rağmen, o kadar etkilenmiştir ki, zeytin ağacının üstünlüğünü kabul eder. Posedion’un pozitif tavrı sebebiyle Athena zeytin ağacından bir dal kırıp Poseidon’a verir. Böylece aralarındaki düşmanlık zeytin ağacının muhteşem güzelliği karşısında yok olur ve barış gerçekleşir. "Düşmana zeytin dalı uzatmak" deyimi de neredeyse tüm dillere bu mitten gelmiştir. Çünkü zeytin ağacı, düşmanınızın dahi geri çeviremeyeceği güzellikte ve kutsallıktadır.

Mitolojide zeytin ağacının yeri çok geniştir. Yine bu mitolojiye dayanılarak, Antik Yunanistan'da gelinlere zeytinden yapılan bir taç giydirilir ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda birinciler zeytin dalıyla ödüllendirilirdi. Umarız mitolojide zeytin ağacının hikayesini beğendiniz.

 

Asırlık zeytin ağaçlarının zeytinyağının muhteşem keyfine Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı ile varın.

Ayvalık'ın bereketli topraklarında asırlar boyunca büyüyen ağaçlarımızdan toplanan zeytinlerinin mahsulü %100 doğal Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkım yöntemi ile elde ediliyor ve otomatik dolum makinasında el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizesini siz de keşfedebilir, yemeklerinizde hakiki sızma zeytinyağı olan Ayvada Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağını kullanabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.