Oleik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

16-09-2023 08:23
Oleik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının sağlığa faydaları Oleik Asit ile başlar. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidince zengindir. Oleik asidin %80 civarında olması zeytinyağının sağlık için önemini arttırmaktadır. Yağlar, doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Doymamış yağlar da tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Doymuş yağlar tereyağı gibi hayvansal yağlar ve margarindir.

Son dönemde natürel zeytinyağı denince hemen akla zeytinyağının fenolik bileşenleri ve bunların faydaları geliyor. Çünkü natürel sızma zeytinyağının içerdiği fenolik bileşenlerin yani polifenollerin sağlığı desteklemede ve kronik hastalıklarla mücadelede oynadığı rolle ilgili son dönemde pek çok araştırma yapılıyor. Son dönem dediğimiz zaman yanlış anlaşılmasın. 2000’li yılların başından beri natürel sızma zeytinyağının fenolik bileşnelerine dair çalışmalar yapılıyor ve buna göre düzenlemeler yapılıyor. Hatta 2012 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority) polifenol içeriği için bir sağlık iddiasını onayladı (16 Mayıs 2012 tarihli 432/2012 sayılı Komisyon Yönetmeliği (EC)).Peki zeytinyağının sağlığa faydaları sadece fenolik bileşenlerinden mi kaynaklanır? Zeytinyağının bu kadar sağlıklı olmasının altında yatan diğer sebepler nelerdir?

 

 

Oleik Asit Nedir?

Zeytinyağının sağlığa faydaları ve Akdeniz diyetindeki rolü üzerine yapılan araştırmalar bu sebepten öncelikle zeytinyağının oleik asit içeriğine odaklanmıştır. Hatta FDA'nın (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) 2004 yılında kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde zeytinyağları için sağlık iddiasını onaylaması yapılan bu çalışmalara dayanıyordu.

Oleik asit, tekli doymamış bir omega-9 yağ asididir. Zeytinyağı gibi bazı yağların oleik asit oranı doğal olarak yüksektir. Natürel sızma zeytinyağı ve natürel birinci zeytinyağı doğal olarak yüksek oleiktir. Aslında oleik asit adını zeytinyağının Latince adı olan "Olea europaea” dan (İngilizce adı olive oil) almıştır.

Oleik asit içeriği, zeytinyağını diğer yemeklik yağlardan ayıran önemli bir bileşendir. Zeytinyağındaki oleik asit içeriği, kalitesine veya derecesine bağlı değildir. Bu sebepten ister natürel sızma zeytinyağı olsun ister natürel birinci zeytinyağı olsun sağlığınız için daha iyi bir seçim olabilir. Bu noktada şunu da aklımızda tutmamız lazım. Zeytinyağının tek faydası oleik asit de değil. Zeytinyağının aynı zamanda polifenol içeriği, mekanik ya da fiziksel yollarla elde edilmiş olması (kimyasal yollarla elde edilen diğer yağların aksine) ve sürdürülebilirlik konusundaki katkıları da zeytinyağını daha çok tercih etmemiz için önemli unsurlardır.

 

 

 

Oleik Asidin Faydaları Nelerdir?

 

Oleik asit sağlık açısından önemlidir. Oleik asidin kan basıncını ve damarlarda plak oluşumuna neden olan kötü kolesterolü (LDL kolestrol) düşürdüğü kanıtlanmıştır. Oleik asidin ayrıca HDL (iyi) kolesterolü yükselttiği, enflamasyonla savaştığı ve vücuttaki serbest radikallerin etkileriyle mücadele ettiği bulunmuştur. Oleik asit aynı zamanda zeytinyağının besleyici ve duyusal kalitesini bozan reaksiyonlara da karşı dayanıklıdır.

İspanya'daki Sevilla Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Nutrients dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir makalede, mevcut araştırmaları gözden geçirerek, oleik asidin nörodejeneratif hastalıkları önlemedeki, iltihaplanma ve kanserle mücadeledeki rolü ve hatta obezite tedavisine yardımcı olabilecek antioksidan etkisi için güçlü bir destek bulduklarını yazdılar. Ancak, yayınlanan çalışmaların çoğu hayvan temelli olduğundan, araştırmacılar oleik asidin insanlar üzerindeki yararlı sağlık etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuyorlar.

 

Yüksek Oleik Asit Yağ Nedir?

Tekli doymamış bir omega-9 yağ asidi olan oleik asit oda sıcaklığında stabildir ve zeytinyağının duyusal kalitesini bozan reaksiyonlara karşı da dayanıklıdır. Oleik asit ayrıca bozulmadan ısınmaya dayanabilir.

Zeytinyağı doğal olarak yüksek oleik içeriklidir. Oysa bazı tohum yağları, oleik asit içeriğini değiştirmek için, hibritleştirilmiş veya genetiği değiştirilmiştir. Bu yağlar soya fasulyesi, kanola ve ayçiçek yağlarıdır.

Diyetlerine yüksek oleik yağları dahil etmek isteyen kullanıcılar, etiketleri dikkatle okumalıdır. Soya fasulyesi, kanola veya soya fasulyesi yağlarının tümü yüksek oleik değildir. Ambalajın üzerinde yüksek oleik içerikli ifadesi bulunmadığı sürece, tüketiciler süpermarkette satılan yağın geleneksel yağ olduğunu varsayabilirler. Öte yandan zeytinyağı her zaman yüksek oleiktir. Bu sebepten zeytinyağı her zaman emin bir tercih olacaktır.

 

Oleik Asit Hangi Yağlarda Bulunur?

Oleik asit, birçok bitkisel ve hayvansal yağda bulunan bir doymamış yağ asididir. Zeytinyağı, çeşidi fark etmeksizin, doğal olarak oleik asit içerir. Oleik asit, zeytinyağının ana yağ asitlerinden biridir. Zeytinyağı, oleik asitin zengin bir kaynağıdır. Oleik asidin diğer yüksek kaynağı ise somon ve diğer yağlı balıklardır. Oleik asit, bazı yağlı balık türlerinde de bulunur, bu nedenle somon gibi balıkları tüketmek oleik asit alımını artırabilir.

Oleik asit, doymamış yağ asitleri sınıfına girer ve sağlık için faydalıdır. Yüksek oleik asit içeren yağlar, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Ancak, her türlü yağın tüketiminde dengeli olmak önemlidir ve aşırıya kaçmamak gereklidir.

 

 

Zeytinyağının Kalitesini Asitlik Derecesi Belirler

Zeytinyağının natürel sızma, natürel birinci gibi bir çok çeşidi vardır. Hangisini tüketeceğiniz size bağlıdır. Ama söz konusu zeytinyağı olduğunda genel olarak aklımızda tutmamız gereken zeytinyağının çeşidi fark etmeksizin zengin bir oleik asit kaynağı olduğudur. Oleik asit zeytinyağında doğal olarak bulunur.

Oleik asidin yağ içerisinde bir çok formu bulunur. Ancak oleik asidin serbest formu ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde başta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenir. Bunun için oleik asit cinsinden serbest yağ asitlik değeri 0,3 Max olan Ayvada Ayvalık 3 Dizyem Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını deneyebilirsiniz. 

 

 

En İyi Zeytinyağındaki Asit Oranı Ne Olmalı?

 

Zeytinyağındaki oleik asit oranı, zeytin türüne, yetiştiği bölgeye, hasat zamanına ve işleme yöntemlerine bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle zeytinyağının oleik asit içeriği, genellikle yaklaşık olarak %55 ila %83 arasında değişebilir. Bu oleik asit içeriği, yine zeytinin çeşidi, zeytinin hasat edilme şekli ile zamanı ve üretim metotlarına bağlı olarak daha düşük de olabilir. Kaliteli natürel sızma zeytinyağı genellikle daha yüksek oleik asit içeriğine sahip olma eğilimindedir. Ancak dikkat etmemiz gereken yüksek oleik asit içeriğinin daha düşük asitli bir yağ olduğu anlamına geldiğidir. Tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit, sağlık açısından olumlu etkilere sahiptir. Özellikle kalp sağlığını desteklemede önemlidir.

 

 

Ayvada Ayvalık 3 Dizyem Erken Hasat Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Ayvalık Zeytinyağının Keyfine Varın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık 3 Dizyem Erken Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağının sıkımında kullanılan Ayvalık zeytinleri, zeytin toplamaya uygun makinalar ile özenle toplanır. Ayvada Ayvalık 3 Dizyem Erken Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, zeytinler toplandıktan sonra hiç bekletilmeden soğuk sıkımı yöntemiyle sıkılarak elde ediliyor. Tüm yıl boyunca özel iklimlendirilmeli depoda krom tanklarda saklanır. Ayvada Ayvalık 3 Dizyem Erken Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını kullanabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.