Natürel sızma zeytinyağı nedir?

Natürel sızma zeytinyağı nedir?
Natürel sızma zeytinyağı, natürel zeytinyağı diye tabir edilen zeytinyağı kategorisinin bir sınıfıdır. Natürel sızma zeytinyağı olarak bilinen zeytinyağı çeşidinin (oleik asit cinsinden) asit oranı en fazla %0.8 olabilir. Zeytin kokusunun yoğun şekilde hissedildiği natürel sızma zeytinyağı boğazda hafif acı bir tat bırakır. Zeytin aromasını sevenlerin tercih edebileceği kaliteli bir zeytinyağı çeşididir. 
 

Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı nedir soruna cevap verebilmemiz için, öncelikle "zeytinyağı nedir" den başlamamız lazım. Zeytinyağı, zeytinden (Olea europaea L. ağacının meyvesi) elde edilen bir bitkisel yağ türüdür. Doğal yağlarını açığa çıkaran zeytinlerin ezilmesi veya preslenmesiyle elde edilir.
 
Zeytinyağını yemek pişirirken, fırın yemeklerinde, kahvaltı ile salatalarda veya diğer yiyeceklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Zeytinyağının pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır. Zeytinyağları, nasıl elde edildiklerine (sıkım yöntemi) ve sıkım işlemi sırasında ne tür zeytinlerin kullanıldığına göre derecelendirilir ve farklı sınıflara ayrılır. Farklı bölgelerden, farklı hasat dönemlerinde veya farklı zeytin tiplerinden elde edilen zeytinyağları tat ve aromalarına göre farklılık gösterir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için "Kuzey Ege zeytinyağı ile Güney Ege zeytinyağı arasındaki fark nedir" isimli blog yazımıza göz atabilirsiniz. 
 
 

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Eğer markete zeytinyağı almak için gittiyseniz, zeytinyağı kategorisindeki seçenekler karşısında bunalmışsanız şunu merak ediyor olabilirsiniz: Natürel zeytinyağı nedir? Natürel Sızma zeytinyağı nedir? Riviera zeytinyağı nedir? Ve birbirleri arasındaki farklar nelerdir? Bu yazıda size natürel sızma zeytinyağı ile riviera zeytinyağı arasındaki fark nediri ve her ikisinin de ne zaman ve nasıl kullanılacağını anlatacağız.
 
Zeytinyağının temelde 3 ana kategorisi vardır. Birincisi natürel zeytinyağı kategorisidir. Natürel zeytinyağı, zeytinin doğal niteliklerinde değişikliğe sebep olmayacak ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon gibi mekanik ve fiziksel işlemler uygulanarak elde edilir. Natürel sızma zeytinyağı, bu natürel zeytinyağı kategorisinin bir alt sınfıdır. 
 
İkinci ana zeytinyağı kategorisi ise rafine zeytinyağıdır. Yüksek asit oranı sebebiyle direkt tüketime uygun olan zeytinyağı rafinasyon işleminden geçirilir. Yüksek ısı ve kimyasal işlemlerden geçirilen bu yüksek asitli zeytinyağının asit oranı düşürülür. Ancak rafine edilen zeytinyağının tadı yavandır. Bu sebepten direkt tüketim için belli oranda natürel sızma zeytinyağı ile karıştırılıp riviera zeytinyağı elde edilir. 
 
Dolayısıyla marketlerde genellikle "riviera zeytinyağı" olarak etiketlenen ürün aslında rafine zeytinyağı olarak adlandırılan bir zeytinyağı kategorisidir. Riviera zeytinyağı, rafine edilmiş zeytinyağına, lezzet vermesi için belli bir oranda natürel sızma zeytinyağı eklenmiş, rafine bir zeytinyağı sınıfıdır.
 
 

Natürel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Deneyimli ev hanımları bile merak ediyor olabilir, "Natürel Sızma zeytinyağı nedir?” Neyse ki göründüğü kadar karmaşık değil! Natürel Sızma zeytinyağı, "natürel" zeytinyağının bir sınıfı, bir alt kategorisidir. "Natürel" ifadesi, zeytinyağı bağlamında, zeytinyağlarının yalnızca mekanik yollarla sıkıldığı yani elde edildiği ve başka bir işlemden geçirilmediği anlamına gelir. Natürel zeytinyağını elde etmek için tüm dünyada temel olarak iki yöntem vardır. Birincisi taş baskı da denilen, geleneksel presleme yöntemidir. Bu yöntem yaygın bir şekilde artık kullanılmıyor. Bunun sebeplerini merak ediyorsanız "Taş baskı zeytinyağı" isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
 
Natürel zeytinyağını elde etmek için kullanılan ikinci yöntem ise, modern santrifüjleme ile çalışan kontinü sistemdir. Natürel sızma zeytinyağında rafinasyon işlemi kullanılmaz. "Natürel Sızma zeytinyağı", Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) tarafından belirlenen yüksek üretim ve kalite standartlarını karşılayan natürel zeytinyağı kategorisini ifade eder. Natürel zeytinyağı kategorisinin en lezzetli ve en kaliteli alt sınıfıdır.
 
Gönül rahatlığı ile bu zeytinyağını satın alıp hem yemeklerinizde hem de salata ve kahvaltılarınızda kullanabilirsiniz. Sızma zeytinyağı, tıpkı antik Akdeniz medeniyetlerinde olduğu gibi, zeytinlerin fiziksel ya da mekanik yöntemlerle preslenmesiyle elde edilir.
 
 

Natürel Sızma Zeytinyağının natürel zeytinyağından farkı nedir?

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, natürel zeytinyağını, yağ asidi ve mevcut besin içeriğinin yüzdesine göre sınıflara ayırır. Natürel sızma zeytinyağının asit oranı (oleik asit cinsinden) en fazla %0,8 olabilirken, natürel zeytinyağının asit oranı en fazla %2'ye kadar çıkabilir. 
 
 

Riviera zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağı arasındaki Fark Nedir?

Riviera Zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağı arasındaki farkları anlamaya gelince, üretim süreci çok önemlidir. Natürel sızma zeytinyağı, yalnızca en saf diye tabir edeceğimiz, sadece fiziksel ya da mekanik işlemler sayesinde elde edilir. Ancak riviera zeytinyağı rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının belli oranlarda karıştırılması elde edilir.
 
Natürel Sızma zeytinyağında anormal asitlik, acılık veya keskinlik gibi kusurlar bulunmamalıdır. Rafine zeytinyağını elde etmek için kullanılan rafinasyon işlemi, zeytinyağının içindeki besin maddelerini ve vitaminleri yok ederek, bu zeytinyağının natürel sızma zeytinyağına göre daha az sağlıklı hale getirir.
 
Natürel Sızma zeytinyağı, riviera zeytinyağına göre daha düşük dumanlanma noktasına sahiptir, en düşük asitlik seviyesine sahiptir. Yine sızma zeytinyağı, diğer zeytinyağlarına kıyasla, daha fazla antioksidanı içerir, ve daha düşük bir oleik asit yüzdesine (tekli doymamış yağ) sahip zeytinyağına sahip olan sınıftır. 
 
Riviera zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağını temelde ayrıştırmaya çalışıyorsanız, renk de bir ipucu verebilir. Natürel sızma zeytinyağı, zeytinin daha saf bir ekstraksiyonu olduğundan daha koyu ve daha yeşil ya da sarı olma (zeytinyağının elde edildiği bölgeye göre zeytinyağının rengi farklılık gösterebilir) eğilimindedir. Bu arada, riviera zeytinyağı genellikle çok daha açık ve soluk sarı renktedir.
 
Riviera zeytinyağıyla karşılaştırıldığında sızma zeytinyağı, üretimi çok emek harcandığından dolayı pahalı olabilir. Zeytin toplandıktan yani hasat edildikten sonra en kısa sürede tonlarca zeytinin hemen sıkılması gerekir. Zeytinin toplandıktan sonra hemen sıkılması yüksek kalitede zeytinyağı elde edilmesini sağlayan faktörlerden bir tanesidir. Ama natürel sızma zeytinyağına verdiğiniz para ile ödediğinizin karşılığını kesinlikle alırsınız.
 
 

Riviera Zeytinyağı Ne Zaman Kullanılmalı?

Yemek pişirirken hangi zeytinyağının kullanılacağı yaygın bir sorudur. Bu sorunun cevabını aslında en iyi yine siz vereceksiniz. Kendi damak zevkinize göre zeytinyağının çeşidine karar vermek en iyisi.
 
Yemeğiniz için en iyi zeytinyağını seçerken, ne tür bir pişirme yöntemi kullanacağınızı düşünmelisiniz ve kullandığınız zeytinyağının lezzetine güveneceksiniz. Yüksek dumanlanma noktasından dolayı, kızartma yemeklerini düşünüyorsanız riviera zeytinyağı uygun bir seçenektir. 
 
 
Zeytinyağının dumanlanma konusunda ise, şunu da belirtmemiz gerekir ki natürel sızma zeytinyağının dumanlanma noktası yaklaşık 210°C'dir. Evde yapılan kızartmalarda bile dumanlanma derecesi yaklaşık 170°-190°C arasında değişmektedir. 

 

 

Natürel sızma zeytinyağı Ne Zaman Kullanılmalı?

Natürel sızma zeytinyağının tadı daha yumuşak olma ve zeytin meyvesinin duyusal, fiziksel ve kimyasal özelliklerini içerme eğilimindedir. Bu yüzden, zeytinyağının lezzetine güveniyorsanız, hem sıcak hem de soğuk yemklerinizde natürel sızma zeytinyağı kullanmayı tercih etmelisiniz. Zeytinyağınızı salatalarda veya sos olarak yani soğuk tüketimde kullanacaksanız, o zaman kesinlikle natürel sızma zeytinyağını tercih etmeniz gerekir.
 
Natürel Sızma zeytinyağının farklı tadı ve aroması, içindeki hassas kimyasal yapıdan kaynaklanır. Natürel sızma zeytinyağı sıcak yemeklerde kullanılmaz efsanesi zeytinyağı konusunda bilinen yaygın yanlışlardan bir tanesidir. Özellikle son dönemde yapılan araştırmalar natürel sızma zeytinyağının hem sıcak hem de yemeklerde rahatlıkla kullanılabilceğini ve de hatta kızartmalar için bile uygun olduğunu kanıtladılar. Hatta Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı web sitesinin "Derin Yağda Kızartma ve Gıda Güvenliği" kılavuzu, zeytinyağını derin kızartma için önerilen bir yağ olarak listeledi. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz neden zeytinyağı ile yemek pişirmek daha sağlıklı ve zeytinyağı ile kızartma yapılır mı isimli blog yazılarımıza göz atabilirsiniz. 
 
Her iki zeytinyağı da ölçülü kullanıldığında sağlık açısından faydaları olsa da (tansiyonu düşürmeye yardımcı olmak gibi), natürel sızma zeytinyağı, diğer zeytinyağlarına göre, daha fazla antioksidan içerir. Ayrıca daha ucuz muadillerine göre natürel sızma zeytinyağı daha fazla tekli doymamış yağ asitleri içerir. Dolayısıyla uzun vadede genel olarak sağlığınızı daha fazla düşünüyorsanız diğer yağlar yerine natürel sızma zeytinyağını tercih etmenizi tavsiye ederiz.
 

Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı ile yemeklerinize lezzet katın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı, sadece 4 kuşaktır kendi ailemizin baktığı asırlık ağaçlardan toplanan Ayvalık zeytinlerinden elde ediliyor. Toplanan zeytinler soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde sıkılıyorlar. Kendi üretim tesisimizin olması, zeytinlerin bekletilmeden hasat edildikten sonra hemen sıkılmasını sağlıyor. Sıkım işlemi sırasında 2 farklı noktada termal, dijital ısı ölçer ile ürünün sıcaklığı ölçülüyor. Sofralarınıza ulaştırmak için Ayvada Ayvalık zeytinyağı otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.