Natürel sızma zeytinyağı hakkında bilmediğiniz 10 şey

Natürel sızma zeytinyağı hakkında bilmediğiniz 10 şey

Herkes natürel sızma zeytinyağını sever. Sağlıklı ve lezzetlidir. Ancak internette ve halk arasında zeytinyağıyla ilgili pek çok yanlış bilgi dolaşıyor. İşte zeytinyağı hakkında bilmediğiniz 10 şey.


1- Zeytin bir meyvedir, zeytinyağı ise meyve suyudur. 

Zeytin, sert çekirdekli meyve adı verilen bir meyve türüdür. Ağaçlarda yetişirler ve yeşilden başlayıp koyu kırmızı/kahverengi renge olgunlaşırlar. Natürel sızma zeytinyağı, su ve katı maddelerin filtrelendiği bir zeytinin suyudur.



2 - Zeytinyağı yıllandıkça güzelleşmez. 

 

Samin Nosrat, Netflix'te yayınlanan Salt Fat Acid Heat (Tuz Yağ Asidi Isı) isimli yeni belgesel serisinde, düğün hediyesi olarak kaliteli bir şişe natürel sızma zeytinyağı alan bir çiftin hikayesini anlatıyor. Natürel sızma zeytinyağını sadece özel günlerde damla damla kullanıyorlardı. Bu çift gibi sakın yapmayın! Zeytinyağı şarap gibi değildir. Yıllandıkça tadı daha güzel olmaz, aksine içerisindeki zengin içeriği hava aldıkça kaybetmeye başlar. Natürel sızma zeytinyağını ne kadar taze olarak tüketebilirseniz o kadar iyi olur.

Natürel sızma zeytinyağı şişesini ya da tenekesini açtıktan sonra hızlı bir şekilde (mümkünse 2 veya 3 ay içinde) kullanın ve satın almadan önce son kullanma tarihini kontrol ettiğinizden emin olun. 

Her sene Ekim ayı sonunda taze natürel sızma zeytinyağı elde edilir. Evdeki stoklarınızı da bu hasat dönemine göre ayarlayıp taze zeytinyağı tüketmeniz her zaman daha doğrudur.  


3 - Natürel sızma zeytinyağınızın soğuk sıkım olup olmadığını kontrol edin. 

Geleneksel olarak, zeytinleri ezmek ve daha sonra içindeki yağı preslemek için taş değirmenler ve vidalı presler kullanılıyordu. Günümüzde zeytinleri kırmak için makineler, zeytinyağını çıkarmak için ise malaksör ve santrifüjler kullanılmaktadır. Daha yeni, modern yöntemler, eski sistemlere göre, daha hızlı, çok daha temiz ve çok daha kaliteli zeytinyağı üretiyor. Natürel sızma zeytinyağı etiketinde "soğuk sıkım" veya "ilk soğuk sıkım" terimlerinin kullanılması, zeytinyağın yüksek ısı ilavesi olmadan mekanik yollarla ekstrakte edildiğini ifade eder. Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı nasıl elde edilir konusunda daha fazla bilgi edinmek için Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı nedir isimli blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

4 – Zeytin hasadı senede bir kere yapılır.

Zeytin Ekim ayında olgunlaşmaya başlar. Hasat Ekim ayı ortalarında başlar ve Aralık ile Ocak aylarına kadar devam eder. Dolayısıyla Ekim – Aralık aylarında elde edilen natürel sızma zeytinyağı tüm yıl boyunca satılır. Bu sebepten natürel sızma zeytinyağının depolanması yani saklanması da en az üretimi kadar önemli diyoruz.

 

5 - Zeytinyağının rengi lezzeti etkilemez. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir.

Pek çok kişi çok yeşil rengin yüksek kaliteli zeytinyağına işaret ettiğine inanıyor. Dükkanımıza gelen bir çok kişiye filtresiz İlk Mahsul erken hasat zeytinyağını gösterdiğimizde, herkes büyülenip bu zeytinyağını satın almak istiyor. Aslında natürel sızma zeytinyağını tadıp da damak zevkinize en çok uyanı almak her zaman daha doğru yaklaşım.

Ayrıca tekrar tekrar söylediğimiz gibi, rengin zeytinyağının kalitesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Bu nedenle profesyoneller zeytinyağının tadına bakmak için (renkten etkilenme olasılığını ortadan kaldırmak için) mavi gözlük kullanırlar. Zeytin çeşidi, yetiştiği yer, yetiştiği toprak çeşidi, iklim ve hasat zamanlaması gibi değişkenlere bağlı olarak zeytinyağınız soluk sarıdan koyu yeşile kadar değişebilir.

 

6 – Evde kullandığımız çoğu şişe ağızlığının zeytinyağının kalitesinin bozulmasını hızlandıracaktır. 

Hepimiz marketlerde ya da televizyonda mutfak şeflerinin yemek pişirirken natürel sızma zeytinyağını yemeğin üstüne gezdirmek için kullandıkları sevimli, pratik şişe ağızlıklarını görmüşüzdür. Ancak zeytinyağı serin ve karanlık bir yerde, hava almayan bir kapta saklanmalıdır. Genellikle zeytinyağını saklamak için orijinal şişe (koyu cam olduğu varsayılarak) veya teneke en iyisidir. Toplu olarak satın alırsanız yani büyük ambalajda zeytinyağını satın alırdanız, günlük kullanım için zeytinyağını, hava geçirmez kapağı sıkıca kapatılmış küçük, koyu renkli bir cam şişeye boşaltın. Şişenin ağzını iyice kapattığınızdan emin olun. Hep söylediğimiz gibi, zeytinyağının kalitesini bozmadan uzun süre saklayabilmek için, onu üretmek kadar uygun şartlarda muhafaza etmek de bir o kadar önemli. 

 

Tabi tüm şişe ağızlıkları da çok başarısız değil. Özellikle son dönemde son derece pratik ve kullanışlı şişe ağızlıkları da çıktı. Zeytinyağının dökülmesini sağlayan uzun kısmının kapalı olduğunu görüyorsanız, o zaman bu şişe ağızlığını kullanabilirsiniz. Amacımız her zaman zeytinyağını ısı, ışık ve hava ile temas etmeden muhafaza etmek. Zeytinyağını satın aldıktan sonra evde nasıl muhafaza ederim konusunu merak ediyorsanız, "Satın aldıktan sonra evde zeytinyağını nasıl saklanır?" başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

7 - Filtrelenmemiş zeytinyağının raf ömrü daha kısadır. 

Natürel Sızma zeytinyağının çoğu, zeytin parçacıklarını ve zeytinin zeytinyağında kalan posasını çıkarmak için şişelenmeden önce filtrelenir. Bazı müşterilerimiz Ayvada İlk Mahsul Erken Hasat natürel sızma zeytinyağı gibi filtrelenmemiş natürel sızma zeytinyağının daha lezzetli olduğunu düşünüyor. Satın alırken zeytinyağının filtrelenmiş olup olmadığına bakın. Herhangi bir gösterge yoksa filtrelendiğini varsayabilirsiniz. Filtrelenmemiş zeytinyağı satın alırsanız, şişeyi açtıktan sonra hemen kullanın.


8 – Zeytinyağı ile yemek yapabilirsiniz ve yapmalısınız da! 

Zeytinyağının ısıtıldığında sağlıksız olduğu; zeytinyağı ısıtılırsa bozulur; veya zeytinyağının dumanlanma noktası yemek pişirmek için çok düşük gibi ifadelerin hepsi yanlıştır. Zeytinyağının yüksek ısı altında en dayanıklı yemeklik yağlardan biri olduğu gösterilmiştir. Antioksidanlar ve polifenoller de dahil olmak üzere zeytinyağının sağlığa olan faydaları, 36 saat boyunca ısıtıldığında bile korunur. Zeytinyağının dumanlanma noktası evde yemek pişirmeye yetecek kadar yüksektir. Özetle natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirebilirsiniz ve yapmalısınız. Yemek pişirmek için Olgun Hasattan bir natürel sızma zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Mesela yemek pişirmek için Ayvada Olgun Hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı ya da Ayvada Erken Hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağını öneririz. Yemek pişirdikten sonra veya salataların üzerine gezdirmek için ise daha özel bir hasattan natürel sızma zeytinyağını kullanabilirsiniz. Salata ve kahvaltılarınız için meyvemsiliği ve yoğun nefasetini hissettiren, damağınızda sizi Ayvalık zeytinliklerinde bir yolculuğa sürükleyecek bir zeytinyağı olan 
Ayvada Limitli Özel Erken Hasat Soğuk sıkım zeytinyağını tavsiye ederiz. 


9 - Zeytinyağı sadece Akdeniz yemekleri ve mutfağı için değildir. 

Hepimiz zeytinyağının makarna üzerine, salatalara dökmek ve ekmeği bandırmak için harika olduğunu biliyoruz. Ancak zeytinyağı ve natürel sızma zeytinyağı tüm mutfaklar için uygundur. Natürel sızma zeytinyağı Asya yemekleri, Hint yemekleri, Meksika yemekleri ve Amerikan yemekleri hazırlamak için kullanılabilir.

Ayrıca börek, baklava gibi hamur işlerinden tutun da tavada yumurta, pilav gibi yemeklere kadar hepsinde natürel sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ailemiz kuşaklar boyunca büyüdü, farklı güzelliklerimizin olduğu farklı coğrafyalardan insanlar katıldı. Mutfağımız her zaman zenginleşerek gelişti, ancak natürel sızma zeytinyağımız asla değişmedi. Takdir edersiniz ki biz bugün bir istisnasız tüm yemeklerimizde sadece ve sadece natürel sızma zeytinyağı kullanıyoruz. Ve de çok da faydasını görüyoruz.

10 – Zeytinyağı donarsa kaliteli zeytinyağı olduğu anlamına gelmez.

Zeytinyağı belli bir derecenin altında donar. Ancak bu donma derecesi zeytinyağının hasat edildiği bölge ve iklime göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla zeytinyağının donup donmamasını bir kalite göstergesi olarak alamayız.

 


Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı ile yemeklerinize lezzet katın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı, sadece 4 kuşaktır kendi ailemizin baktığı asırlık ağaçlardan toplanan Ayvalık zeytinlerinden elde ediliyor. Toplanan zeytinler soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde sıkılıyorlar. Kendi üretim tesisimizin olması, zeytinlerin bekletilmeden hasat edildikten sonra hemen sıkılmasını sağlıyor. Sıkım işlemi sırasında 2 farklı noktada termal, dijital ısı ölçer ile ürünün sıcaklığı ölçülüyor. Sofralarınıza ulaştırmak için Ayvada Ayvalık zeytinyağı otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.