Evde Pratik Taze Kayısı Marmelatı Tarifi

05-07-2022 13:18
Evde Pratik Taze Kayısı Marmelatı Tarifi
Kayısı Marmelatı için Malzemeler

1 kg kayısı
Yarım kilo toz şeker
Yarım limonun suyu
1 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
3-4 adet karanfil (isteğe bağlı)
 
Kayısı Marmelatı Nasıl Yapılır?

Kayısı marmelatı için her türlü kayısıyı kullanabilirsiniz. Ama özellikle şekerpare diye adlandırılan kayısı ile yapacağınız marmelat kesinlikle daha güzel olacaktır. Benim tavsiyem de kesinlikle bu yönde. Ancak evinizde bozulmaya yüz tutan ya da fazla olgunlaşmış kayısıları da bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Açıkçası bize komşulardan fazlasıyla aynı zamanda kayısı geldiği için biz bu şekilde değerlendirmeye karar verdik. Her ne kadar içeriğinde şeker olsa da kayısı son derece faydalı bir meyve.
 
Kayısıları bir bıçak yardımı ile önce ikiye bölün, içlerinden çekirdeklerini çıkartın. Kayısıları bir kaba koyun. Kayısıların üzerine toz şekerini akşamdan dökün. Sabaha kadar beklemeye bırakın. Kayısıların şeker ile birlikte 10-12 saat kadar beklemeleri iyi olur.
 
Sabaha kadar kayısılar şekerle beklesin ve şekeri iyice içerisine çeksin. Ertesi sabah kayısıları şekeri ile birlikte bir tencereye aktarın. Ardından kayısılar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kaynatın. Marmeladınıza farklı bir aroma katmak isterseniz ateşten almadan evvel içerisine 3-4 adet karanfil ve bir adet çubuk tarçın da ilave edebilirsiniz. Bunları da kayısıya ilave edip bir 5-10 dakika kadar daha kaynatın. Bunları ekleyip eklememek tamamen sizin zevkinize ve damak tadınıza kalmış. Ben açıkçası daha sade tatları sevdiğim için bunları ilave etmeden hazırlıyorum. Ancak karanfil ve tarçın sevenler için kesinlikle güzel bir alternatif. Beğeneceğinize eminim. 
 
Kayısılar tencerede kaynayıp yumuşayınca, blendıra yani püre makinasına döküp kayısıları iyice ezin. Yarım limonun suyunu sıkın. Ezdiğiniz ve püre haline getirdiğiniz kayısıyı tencereye koyup üzerine limonu ekleyin ve bu şekilde kayısıyı 5-10 dakika daha orta ateşte kaynatın. Kayısı marmelatını ateşten alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Kayısı marmelatı iyice soğuduktan sonra kavanozlara koyun. Kavanozları hemen kapatmayın. Kavanozun içerisindeki kayısı marmelatı iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 
 
Bence oldukça pratik bir tarif. Gördüğünüz üzere evde de marmeladı hazırlamak son derece kolay. Sadece hazırlaması vakit açısından biraz uzun sürüyor. Kayısıları mutlaka bir gün öncesinden şekere yatırmak gerekiyor. Ama kesinlikle elde edeceğiniz lezzete değecektir. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
 

Kayısı Marmelatı Nerelede Kullanılır?

Kayısı marmelatı diğer marmelatlar gibi kahvaltı soframızın baş tacıdır. Kahvaltıda bir dilim ekmek üzerine Ayvalık loru ile kayısı marmelatı ne şahane gider ama! Benim favori kullanım şeklim kesinlikle bu. Köy ekmeğinin üzerine ince bir katman Ayvalık loru üzerine de evde hazırladığımız marmeladımız!
 
Ayrıca aileniz için hazırladığınız kurabiyelere dolgu malzemesi olarak da kullanabilirsiniz. Kayısı marmelatını tart, turta, kek, ve muhallebi gibi sütlü tatlılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Misafirleriniz ya da aileniz için hazırlayacağınız kek ya da tartların üzerine marmelat çok yakışacaktır. Özellikle muhallebi üzerine meyve sosu dökerek hazırladığımız tatlılara çok yakışır. Çocuklarınıza akşamüstü atıştırmalığı olarak da rahatlıkla yedirebilirsiniz. 
 
Misafirleriniz için hazırlayacağınız peynir tabağının yanında da marmaldınız güzel bir lezzet verecektir. Peynir ve marmelatın yanında ufak çıtır ekmekler hazırlayıp, misafirlerinizin bu şekilde de el lezzetinizi tatmalarını sağlayabilirsiniz.
 

Kayısı Marmelatı Nasıl Saklanır?

 
Marmelattan yiyeceğiniz kadar miktarı dışarıda tutun, kayısı marmelatının geriye kalan kısmını mutlaka buzdolabında saklayın. Kayısı marmelatını buzdolabında saklamak en sağlıklısıdır. Bu şekilde marmeladınızı hem ilk günkü tazeliğinde hem de lezzetinde saklamanız mümkün olur. 
 
 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.