Evde Makaron Nasıl Hazırlanır?

31-01-2023 17:48
Evde Makaron Nasıl Hazırlanır?

Bu gösterişli ve renkli Fransız makaronlarını mutlaka pastanelerde, kafelerde görüp denemişsinizdir. Makaronları evde hazırlamak ister misiniz? Açıkçası çok kolay bir tarif değil. Ancak evde yapılmaya kesinlikle değer bir tarif. Hazırlanması çok uzun süren bir tarif değil. Sadece yaparken sabırla, çok özen göstermenizi ve tarifte verilen ölçülere uymanızı tavsiye ederiz.

 
Evde de hazırlayabileceğiniz Fransız usulü, çıtır çıtır makron tarifimiz 4 kişiliktir. Çikolata, Antep fıstığı ve limon dolguları içeren çıtır çıtır tatlı makaronlarınız ile sevdiklerinizi etkileyin. Her bir lokması inanılmaz bir zevktir. Görenin ağzının suyu akacak.
 
100 gramlık bir porsiyon makaron yaklaşık 350 kaloridir. Orta boyutta hazırlanan bir adet makaron da yaklaşık 175 kaloridir. Kilo kontrolünde ola kişilerin kontrollü yani küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.
 
  
 

Makaron Tarifinin tarihçesi nedir?

 
Tarifi her ne kadar bugün Fransa ile özleştirilse bile aslında ilk defa İtalya'da yapılmış. Venedik'te ilk defa hazırlanan makaronlar daha sonra dünyaya yayılmaya başlamış.
 
Aslına bakarsanız bu tatlı bizim acıbadem kurabiyesi tarzı bir tatlı. Aynen acıbadem kurabiyesi gibi, dışının çıtır çıtır, içinin de yumuşacık olması gerekiyor. Hatta içinin biraz sakız gibi, ağızda çiğnenebilir yapıda olması lazım.
 
 

Fransız usulü makaronlar nasıl hazırlanır?

 
Hazırlamasının zorluğu süresi değil. Ancak hazırlarken acele getirmemiz lazım. Özenle, dikkatle ve verilen ölçülere uyarak hazırlamamız lazım.

Çıtır çıtır makaronlar için malzemeler

 
Kakaolu Fındık Kreması (Evde hazırlamak isterseniz aşağıda tarifini veriyorum)
Antep Fıstığı Kreması (Evde hazırlamak isterseniz aşağıda tarifini veriyorum)
4 yumurta akı
240 g toz şeker (ince çekilmiş)
200 g badem unu
1 çay kaşığı tuz
40 g pudra şekeri
 
 

Limon Kreması için Malzemeler

 
1 adet limon
50 g pudra şekeri
25 g tereyağı
1 adet yumurta
 
 

Kakaolu Fındık Kreması için Malzemeler

 
1 paket bitter çikolata (80 g)
1 çay bardağı krema
30 g tereyağı
 
 

Antep Fıstığı Kreması için Malzemeler

 
40 g tuzsuz Antep fıstığı
1 su bardağı şeker
100 g tereyağı
1 paket vanilya
 
 

Çıtır çıtır makaronların Hazırlanışı

 
Öncelikle makaronlara süreceğimiz limon aromalı kremayı ve diğer kremaları hazırlayarak başlayalım.
 
 
Limon Kremasının Hazırlanışı
 
Limon kabuğu rendesi, limon suyu, şeker ve tereyağını, kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine ısıya dayanıklı bir kaseye koyup bu kaseyi de kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine koyun. Tereyağı eriyene kadar karışımı ara sıra karıştırın. Ardından, küçük bir çırpma teli veya çatal kullanarak, çırpılmış yumurtayı da bu karışıma ekleyin. Karışımı, muhallebi gibi koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika ateşte hafifçe çırpmaya devam edin. Ardından karışımı kavanozlara aktarın. Buzdolabında hazırladığımız limon sosunu 2 haftaya kadar saklanır.
 
 
 
Kakaolu Fındık Kremasının Hazırlanışı
 
Fındık kreması için öncelikle bitter çikolatayı bir bıçak yardımı ile ince ince kıyın. Bir kap içerisinde çikolata ve oda sıcaklığındaki tereyağını benmari usulü ile ocakta eritin. Üzerine de kremayı ekleyip soğumaya bırakın.
  
  1.  
  2. Antep Fıstığı Kremasının Hazırlanışı
Antep fıstığının kabuklu ya da kabuksuz olması önemli değil. Ancak Antep fıstığının tuzsuz ve kavrulmamış olmasına dikkat edin. Antep fıstığı ile şekeri mutfak robotunda çekerek ince, un haline getirin. Üzerine tereyağı ve vanilyayı ilave edip tahta bir kaşık yardımı ile krema haline gelinceye kadar karıştırın. Karışımı buzdolabında yarım saat bekletelim.
 
 
 
 
 
MAKARONLARIN HAZIRLANIŞI
 
Fırını önceden ısıtın. Fırın tepsisini yağlı fırın kağıdı ile kaplayın. Toz şekeri ve badem ununu bir kaba eleyin ve birlikte çırpın.
 
Yumurta aklarını tuzla birlikte elektrikli mikser ile orta devirde köpürene kadar, yaklaşık 1 dakika çırpın. Hızı en yükseğe çıkarın ve her seferinde (pudra şekerini tek seferde değil, yavaş yavaş bir kaç seferde ekleyin) 1 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyerek, yumurta akları parlaklaşıp sert kar topları formuna gelinceye kadar 3-5 dakika daha yumurta ve tuz karışımını yavaş yavaş çırpın. Badem unu ile toz şekeri karışımını, çırpılmış yumurta aklarına yavaş yavaş ekleyin ve iyice karışına kadar karıştırmaya devam edin.
 
Eğer dilerseniz birkaç damla gıda boyası ile hazırladığınız karışımı renklendirin ve tatlandırın. Eğer gıda boyası katmak isterseniz hazırladığınız karışımı üç ayrı kasede üç ayrı parçaya bölün. Bir kasedeki karışımı kahverengi, diğerini açık yeşil, ve sonuncusuna ise sarı boya ilave edin.
 
Hazırladığınız karışımı, 10 mm'lik uç takılmış bir pasta torbasına kaşıkla koyun. Hazırlanan fırın tepsilerine 2,5-3 cm'lik makaron tabanlarını sıkın. Sıktığınız her bir makaron tabanının diğerinden yaklaşık 5 cm uzaklıkta olmasına dikkat edin (hazırladığınız tabanları çok birbirine yakın sıkmayın). Makaron tabanlarını yaklaşık 15 dakika oda sıcaklığında parlak yüzeyleri matlaşana ve ince bir kabuk oluşana kadar bekletin.
 
Fırın tepsilerini önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve 170 derecede pişirin. Fırının kapağını hafifçe açık bırakıp, yaklaşık 15 dakika hazırladığınız makaronları pişirin. Makaronlar piştikten sonra fırından çıkartıp tamamen soğumaya bırakın. Kahverengi kurabiyelerin yarısına Kakaolu Fındık Ezmesini sürün, diğer makaron tabanı ile sandviç yapacak şekilde üzerini kapatın. Aynı işlemi limonlu makaronlar ile tekrar edin.
 
Yeşil kurabiyelerin yarısına Antep Fıstığı Ezmesini bir bıçak yardımı ile sürün. Yine sandviç yani tost şeklinde diğer makaron tabanını üstüne kapatın. Kalan kurabiyelerle makaronlarla aynı işlemi yapın. Kurabiyelerin yumuşaması için en az 2 saat buzdolabında bekletin. Özellikle akşamüstü 5 çayı için misafirlerinize ikram etmenizi tavsiye ediyorum. Yanında birer top vanilyalı dondurma ile de ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.