Evde Lazanya Tarifi Nasıl Yapılır?

24-09-2023 13:41
Evde Lazanya Tarifi Nasıl Yapılır?
İtalyan mutfağı denince akla ilk gelen tariflerden bir tanesi beşamelli ve kıymalı lazanya tarifi. Tarihteki ilk defa Orta Çağ'da İtalya'da ortaya çıkmıştır. Oysa tarihteki ilk lazanya tarifi ise, 1390 yılında İngiliz bir yemek kitabında bulunmuştur. Lazanya aslında aslında pişirildiği kabın adıdır. Ancak zamanla yemeğin adı haline gelmiştir. Bugün orijinal kıymalı lazanya tarifi kadar, sebzeli, tavuklu başta olmak üzere farklı versiyonları da yapılmaktadır. Ancak biz bugün orijinal tarife sadık kalarak lazanya tarifimizi İtalyanların ragu dediği kıymalı sos ve beşamel ile hazırlayacağız. 
 
 

Lazanya Tarifi için Malzemeler

- 12 adet Barilla hazır lazanya hamuru
- 1 adet soğan
- 2 adet ince yeşil biber
- 1 adet kapya biber 
- 700 g dana kıyma
- 2 adet domates (alternatif olarak 1 yemek kaşığı biber salçası koyduk)
- 3 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı kekik
- 300 ml su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 150 g Ayvalık teneke tulum veya taze kaşar
 

Beşamel Sos için Malzemeler

- 1 kg süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı un 
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber 
 

Lazanya Tarifinin Hazırlanışı

Lazanya tarifi için öncelikle beşamel ve kıymalı sosları hazırlamamız lazım. Sosları hazırladıktan sonra bir cam kaba malzemeleri yerleştirmeye başlayacağız ki lazanya tarifinde bu aşamadan sonrası oldukça kolay.
 

Kıymalı Sosun Hazırlanışı

Soğanı ince ince kıyın. 2 yemek kaşığı Ayvada Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağını ve soğanı tencereye koyup kavurun. Ardından ince kıyılmış sarımsağı tencereye ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma kavrulurken üzerine ince kıyılmış yeşil biber ve kapya biberi ekleyin. Domatesleri püre şeklinde ince ince kıyın. Kıydığınız domates ve baharatları tenceredeki karışıma ekleyin. Karışımın üzerine su ekleyip pişirmeye devam edin. 10 dakika kadar daha pişirmeye devam edin ve sosunuz hazır. 
 
İtalyanlar lazanya tarifini ragu ile hazırlıyorlar. Aslında özünde hem ragu hem de bolonez sos domatesli karulmuş kıyma. Ancak ragu ile bolonez tam olarak da aynı sos değil. Ragunun bolonez sostan farkı daha fazla sebze içermesi ve et kymadan değil, ince kıyılmış kuşbaşı etten hazırlanıyor olmasıdır. Ama biz lazanya tarifimizi kıyma ile hazırladık. 

 
Beşamel Sosun Hazırlanışı 

Bir küçük tencereye Ayvada Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağını dökün. Üzerine unu ve tereyağını ekleyip kısık ateşte yaklaşık 5 dakika kadar, unun rengi hafifçe koyulaşmaya başlayıncaya kadar unu kavurun. Sonra unun üzerine sütü yavaş yavaş bir yandan çırparak tencereye dökülür. Süt sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır. Sürekli karıştırmaya devam edin ki topaklanma olmasın. Baharatları da ekleyin. 5 dakika kadar daha sütü kaynatın. Beşamel sosunuz hazır. 
 

Lazanya Tarifinin Hazırlanışı

Önce peyniri rendeleyin. Dibi düz olan cam bir kabın içerisini Ayvada Ayvalık Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı ile yağlayın. Üzerine Barilla hamurlarını dizmeye başlayın. Bizim kabımıza 2 adet yeterli geldiği için biz 2şer 2şer kullandık. 3 adet uygun gelirse 3 adet kullanın. Bu arada eskiden hamurları haşlamak gerekirmiş. Ancak Barilla hamur yapraklarını kullanırsanız bunları haşlamaya gerek yok.
 
Serdiğiniz hamurların üzerine önce kıyma sonrasında beşamel sosu bir kaşık yardımı ile yayın. Üzerine peynir serpin. Hamur yapraklarını en dibe yatay koyduysanız bir sonraki kata dikey koyun. Sonraki katta ise tekrar yatay olarak devam edeceksiniz. Her kata beşamal ile kıyma sosları ve peyniri ilave edin. En üst katı tamamladıktan sonra üzerine kalan beşamel sosu dökün. Üzerine de kalan peyniri dökün. Fırına lazanyayı ortanın bir altına gelecek şekilde yerleştirin. Lazanyayı 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Lazanya tarifiniz hazır. Afiyet olsun. 
 

Lazanya Tarifinin Püf Noktaları

Lazanya tarifi için bu püf noktalarına dikkat ediniz. Lazanya tarifinin bu şekilde daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. 

- Beşamel sosu hamur yapraklarına sürerken beşamel sosun sıcak olmasına dikkat edin. Beşamel sos soğudukça katılaşacağı için yaymanız zor olabilir.
- Beşamel sosu hazırlarken unu çok kavurmayın. Kahverengi renge dönerse beşamel sosunuz da kahverengi olacaktır.
- Beşamel sosa ne kadar tereyağı ve un eklerseniz sos o kadar koyu olacaktır. Dolayısıyla un ve tereyağı miktarını arttırarak sosun koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ya da sosunuza süt ekleyerek sosunuzun biraz daha açarak daha sıvı bir kıvamda kullanabilirsiniz.
 

Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Ayvalık Zeytinyağının Keyfine Varın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

 

Lazanya Tarifinin Hazırlanışını Videodan İzleyin

Lazanya tarifinin detaylı hazırlanışı için aşağıdaki videoya tıklayıp izleyebilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.