Akdeniz Diyeti 5 Yıl Üst Üste En İyi Diyet Seçildi

11-09-2023 08:05
Akdeniz Diyeti 5 Yıl Üst Üste En İyi Diyet Seçildi
Kalp sağlığına faydalı ve zeytinyağını ön planda tutan Akdeniz Diyeti, US News & World Report (Kaynak) tarafından yapılan sıralamada bir kez daha Dünyanın en iyi diyetleri listesinin zirvesine yerleşti. Ayrıca uzmanlardan oluşan hakem heyeti, Akdeniz diyetini takip etmesi en kolay ve kalp sağlığı ve diyabet için en iyisi de dahil olmak üzere 5 ek kategoride 1 numaralı beslenme düzeni olarak değerlendirdi. Öncelikle Akdeniz tipi beslenme nedir'den başlayalım. 
 

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz diyeti, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı olarak kabul edilir ve Akdeniz bölgesine özgü geleneksel yemek alışkanlıklarını temel alır. İşte Akdeniz diyetinde sıkça tüketilen besinler ve yemek öğeleri:

1. Zeytinyağı: Akdeniz diyetinin temel yağıdır. Natürel sızma zeytinyağı, diğer yağlara tercih edilir. Natürel sızma zeytinyağı, yemeklerin hazırlanmasında ve salatalarda sıklıkla kullanılır. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Neden Natürel Sızma Zeytinyağı ile Yemek Pişirmek Daha Sağlıklı başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

2. Sebzeler: Taze mevsim sebzeleri, Akdeniz diyetinin önemli bir parçasıdır. Domates, biber, enginar, patlıcan, kabak, ıspanak ve marul gibi sebzeler bolca tüketilir.

3. Meyveler: Akdeniz diyeti, taze meyvelerin önemli bir kaynağıdır. Üzüm, incir, nar, portakal, limon, elma, armut ve karpuz gibi meyveler yaygın olarak tüketilir.

4. Tam Tahıllar: Tam buğday ekmeği, kepekli makarna, bulgur, yulaf ve esmer pirinç gibi tam tahıllar önemlidir.

5. Deniz Ürünleri: Balık ve deniz ürünleri, Akdeniz diyetinin önemli bir protein kaynağıdır. Somon, sardalya, uskumru ve istavrit gibi yağlı balıklar özellikle tercih edilir.

6. Kurubaklagiller: Nohut, mercimek, fasulye ve bezelye gibi besinler, protein, lif ve vitamin kaynaklarıdır.

7. Süt ve Süt Ürünleri: Yoğurt, peynir ve süt, ölçülü miktarlarda Akdeniz diyetinde tüketilir.

8. Fındık ve Tohumlar: Badem, ceviz, fıstık ve ayçekirdeği ve fındık gibi besinler, sağlıklı yağ ve protein kaynaklarıdır.

9. Baharatlar ve Otlar: Akdeniz diyeti, taze otlar ve baharatlarla zenginleştirilir. Maydanoz, kekik, nane, biberiye, sarımsak ve soğan gibi aromatik malzemeler yemeklere lezzet katmak için kullanılır.


Akdeniz diyeti, sağlıklı yağlar, bol meyve ve sebze, tam tahıllar ve deniz ürünleri içeren dengeli bir beslenme düzenini teşvik eder. Bu diyetin sağlık açısından faydaları arasında kalp sağlığını iyileştirmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve uzun ömürlülüğü desteklemeye yardımcı olmak sayılabilir. Ayrıca Akdeniz tipi beslenme dengeli bir yaşam tarzını da teşvik eder. Kısacası fiziksel aktivite ve yemeğin keyfine varma da önemlidir.

Aşağıda resimde, yukarıda anlattıklarımızı özetleyen Akdeniz tipi beslenme piramidini görebilirsiniz. 
 
Ayvada Ayvalık Sızma Zeytinyağı ile Akdeniz Diyeti Piramidi 

Neden Akdeniz Diyeti?

US News & World Report uzmanlarına göre, Akdeniz diyetini uygulayanlar kilo verirken kronik hastalıklardan da kaçınabilirler.  Akdeniz diyetini yılın en iyi diyeti seçen uzmanların oluşturduğu panelde yer alan 27 bilim insanı, doktor ve beslenme uzmanı Akdeniz Diyetinin sağlık açısından faydalarını aşağıdaki şekilde belirtiyor:
 
• Gelişmiş bilişsel işlev (Kaynak: news.medicalnews.net)
• Kalp hastalığı riskinde azalmaya yardımcı olma (Kaynak: ncbi.nlm.nhi.gov)
• Belirli kanser türlerinin riskinde azalmaya yardımcı olma (Kaynak: ncbi.nlm.nhi.gov)
• Kan şekeri kontrolünde iyileşmeye yardımcı olma (Kaynak: everydayhealth.com)
 
 
Ayrıca Akdeniz Diyetini neden uygulamalıyız derseniz, Akdeniz tipi beslenme Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafından da tavsiye edilmektedir. (Kaynak)
 
Bol miktarda zeytinyağına ek olarak, Akdeniz diyetinin yapı taşları arasında baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar bulunur. Bu gıdalar daha uzun süre tok hissetmenizi sağlamak ve yeme ihtiyacınızı bastırmaya yardımcı olurlar.
 
Diyetin yağ oranı nispeten yüksek olmasına rağmen, Akdeniz diyetinin kilo kaybı için düşük yağlı diyetlerden daha etkili olduğu bulunmuştur. Zeytinyağının Akdeniz diyetindeki yeri ve kilo kaybı ile ilişkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Kilo Vermek için Akdeniz Diyeti ve Zeytinyağı başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. Aslında, yakın zamanda yapılan önemli bir çalışmada, Harvard T.S. Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan Marta Guasch-Ferre, "daha fazla zeytinyağı yemenin kilo alımı ile ilişkili olduğu fikrini destekleyen hiçbir bilimsel kanıt olmadığını" belirtiyor. (Kaynak: cnn.com)
 
 

Akdeniz Diyeti Kimler için Uygundur?


Özellikle Güney Avrupa'da popüler olan Akdeniz diyeti, birçok insan için uygundur ve sağlıklı bir beslenme tarzı olarak kabul edilir. Özellikle aşağıdaki gruplar için uygundur:

1. Genel Sağlık İyileştirmesi Hedefleyenler: Akdeniz diyeti, genel sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen herkes için uygundur. Kalp sağlığını, bağışıklık sistemini ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

2. Kalp Hastalığı Riski Olanlar: Akdeniz diyeti, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı yağlar, bolca meyve ve sebze, deniz ürünleri ve tam tahıllar içeren bu diyet, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilirler.

3. Diyabet Hastaları: Akdeniz diyeti, tip 2 diyabet riskini azaltmaya veya diyabeti yönetmeye yardımcı olabilir. Lif içeriği yüksektir ve kan şekerini daha iyi kontrol etmeye yardımcı olabilir.

4. Kilo Kontrolü Hedefleyenler: Akdeniz diyeti, kilo kontrolünü hedefleyenler için uygun bir seçenektir. Sağlıklı yağlar, tokluk hissi sağlayabilir ve porsiyon kontrolünü teşvik edebilir.

5. İltihapla Mücadele Etmek İsteyenler: Akdeniz diyeti, iltihaplanma süreçlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşenler içerir.

6. Yaşlı Yetişkinler: Akdeniz diyeti, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Düşük derecede doymuş yağ ve sağlıklı besinler içerir.

7. Sağlıklı Yaşam Tarzını Tercih Edenler: Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyenler için Akdeniz diyeti, dengeli bir beslenme tarzı ve fiziksel aktivite ile birleştirilerek kullanılabilir.

Ancak önemli bir uyarımız da var. Herkesin sağlık durumu ve beslenme ihtiyaçları farklıdır. Akdeniz diyetini ya da herhangi bir diyeti uygulamadan önce mutlaka doktorunuz ya da bir sağlık uzmanı veya beslenme uzmanı ile görüşmek önemlidir. Ayrıca, kişisel tercihler, alerjiler veya beslenme gereksinimleri göz önüne alınmalıdır.
 

Akdeniz Diyetini Nasıl Uygulanır?

Akdeniz tipi beslenmeye başlamak ister misiniz? İnternette size uygun gelecek Akdeniz Diyeti programlarını bulabilirsiniz. Örnek olarak, Diyetisyen Ayşe Şengel'in Akdeniz Diyeti Nedir, Örnek Diyet Listesine buraya tıklayarak göz atabilirsiniz. Facebook gibi sosyal mecralarda da Akdeniz tipi beslenme için destek grupları bulabilir, bunlara katılabilirsiniz. Ancak tekrar hatırlatmamız lazım ki herkesin sağlık durumu değişebileceğinden mutlaka diyete başlamadan evvel doktorunuz ya da bir sağlık uzmanı ile bu konuyu görüşmeniz gerekir. 

 
Akdeniz tipi beslenmenin temel özelliklerinden bir tanesi daha az sağlıklı yağlar yerine natürel sızma zeytinyağını teşvik etmesidir. Bunun dışında aslında günlük hayatımızda yediğimiz besin gruplarını beslenme düzenimizden çıkarılmasını önermez. Bu sebepten de Akdeniz diyetini uygulamak, kilo kontrolü sağlamayı hedefleyenler açısından, diğer diyetlere göre daha kolay gelir. 
 
Ayrıca Akdeniz mutfağı dünyada oldukça yaygın bir mutfak olduğundan dolayı kilo kontrolü sağlamayı hedefleyenlere bolca da seçenek sunar. Akdeniz'e kıyısı olan 22 ülke vardır. Dolayısıyla bizim zeytinyağlı yemeklerimizden tutun da Kuzey Afrika ülkelerinin mutfaklarına kadar pek çok farklı seçeneği deneyebilirsiniz. Akdeniz mutfağından seçeceğiniz yemeklerini bir ay boyunca sürekli değiştirerek rahatlıkla yiyebilir. Böylelikle bir yediğinizi de tekrar yemek zorunda kalmazsınız. 

 

 

Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını Akdeniz Diyeti ile Birleştirin

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkım yöntemi ile kendi üretim tesisimizde elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Ayvada Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağı, sadece 4 kuşaktır bakımını kendimizin yaptığı Ayvalık'taki bahçelerimizden toplanan zeytinlerden elde ediliyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.