Ailemin Peynirli Kalamar Dolma Tarifi

10-07-2023 13:37
Ailemin Peynirli Kalamar Dolma Tarifi
Peynirli kalamar dolma ailemizin çok sevdiği tariflerden biridir. Her ne kadar artık Cunda balık restoranlarında bu tarif pek tercih edilmese de bizim evin sofrasından pek eksik olmaz. Biz de sizlerle bu enfes ve yumuşacık kalamarlarla hazırladığımız peynirli kalamar dolma tarifini paylaşmak istedik.
 
Peynirli Kalamar Dolma Tarifimiz 3 kişiliktir. Yaklaşık hazırlama süresi ise 40 dakikadır. Hazırlaması ise son derece pratik. 
 

Peynirli Kalamar Dolma Tarifi için Malzemeler

- 2 adet orta boy kalamar (doğranmamış)
- 100 g Ezine keçi peyniri (dilediğiniz başka peynir de olabilir)
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz 
- 1 çay kaşığı şeker 
- 1 adet limonun suyu
- 1 adet maden suyu
 


Peynirli Kalamar Dolma Tarifi Hazırlanışı

Şimdi peynirli kalamar dolma tarifimize geçelim. Kalamarları yıkayıp marinasyon için hazırlayalım. Yıkadığınız kalamarları bir kap içerisine koyup üzerine tuz, şeker, karbonatı ekleyin. Kabın içerisinde kalamarları ovmaya başlayın. Bu ovma işlemini en azından 10 dakika yapın. İdeal süresi ise 20 dakikadır. 20 dakika sonrasında ne kadar yumuşadıklarını göreceksiniz. Ovma işlemini bitirmeden evvel maden suyunu da ekleyip iyice bu karşımı yoğurun. Daha sonra kalamarların bulunduğu kabın üzerini kapayarak buzdolabında bekletin. 
 
Marinasyon işlemi tamamlandıktan sonra kalamarları dolaptan çıkartın. Ancak sudan geçirmeyin. İçlerine peynirlerinizi yerleştirin. Kalamarların ağzını da kürdan yardımı ile kapatın. Kalamar içerisinde biz Ezine keçi peyniri kullandık. Ancak siz diğer sevdiğiniz peynirlerden de koyabilirsiniz. Örnek olarak Ayvalık loru da çok yakışır.
 
Kalamarları önceden Ayvada Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile yağladığınız bir fırın tepsisine dizin. Dilerseniz üzerine de çok zeytinyağı sürebilirsiniz. Önceden 180 dereceye ayarladığınız ve ısıtmaya başladığınız fırına kalamarları koyun. Isıtmayı yukarından verin. Pişmesi yaklaşık 20-25 dakika sürüyor. Arada kalamarların altını üstüne çevirerek her iki tarafının da eşit şekilde kızarmasını sağlayın. 
 


Peynirli Kalamar Dolma Tarifi için Ayvada Zeytinyağlı Sos

Bir kaseye Ayvada Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağını ekleyin. Üzerine de limon suyunu ilave edin. Dilerseniz içerisine biberiye, kekik gibi otları da ilave edebilirsiniz. Bu sosu iyice karıştırın.   
 
Piştikten sonra üzerine sosunu döküp peynirli kalamar dolmalarını servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
 
 

Peynirli Kalamar Dolma Tarifi için Püf Noktaları 

Peynirli kalamar dolma tarifinin en önemli püf noktası marinasyonu. Tercihen bir gün evvelinden kalamarı marinasyon için hazırlayın. Eğer yeterli vakit yoksa en azından 2 saat marinasyon suyunun içerisinde beklemesi gerekir. Gördüğünüz üzere peynirli kalamar dolma tarifi son derece pratik. Sadece marinasyon kısmına çok dikkat etmek gerekir. 
 
Marinasyon işlemini tamamladıktan sonra kalamarları tekrar sudan geçirmeyin. Marinasyon suyu ile yumuşattığınız hali ile hazırlamaya devam edin. 

 


Ayvada Soğuk Sıkım Natürel Sızma zeytinyağını fırın yemeklerinde kullanabilir miyim?

Zeytinyağının yüksek ateşte pişen yemeklerde kullanılamayacağı bilgisi, zeytinyağı hakkında yaygın bilinen yanlış bilgilerin başında gelir. Zeytinyağını yüksek ateşte pişen yemeklerde kullanabilir, zeytinyağından gelen sağlık ve lezzetten faydalanabilirsiniz. 
 
Ayvalık'ın Poyraz rüzgarları ile serinleyen bereketli zeytinliklerinden elde edilen Ayvada Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkım yöntemi ile kendi üretim tesisimizde elde ediliyor. Üretiminde kullanılan zeytinler ise, ailemizin 4 kuşaktır sadece kendisinin baktığı asırlık zeytin ağaçlarından özenle toplanırlar. Üretimden sonra hijyenik ortamda el değmeden, otomatik dolum makinasında ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden Zeysan, ISO 9001 sertifikası ile güven vermeye devam ederken, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile de ağaçlarının bakımını tescil altına alıyor. Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli asırlık ağaçlarının zeytinlerinin mucizesini sofranıza getiriyor. 
 
Detaylı tarif ve hazırlanışı için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.
 
 
 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.